Värdeskapande jobbskuggning



För några veckor sedan var det premiär för åk 3 elever från PS-skolans samhällsprogram, med inriktning media, att vara ute på jobbskuggning. Vi tackar näringslivet i Varberg för ett bra samarbete. 

Syftet med skuggningen är att elever under en vecka följer några anställda på en arbetsplats. Syftet är också att ge kunskap i vad några yrken innebär och hur det går till på en arbetsplats inom en viss bransch. Eleven får fördjupade kunskaper inför sina kommande val av studier och yrke. Dessutom uppfylls några av läroplanens examensmål.

Ett företag som haft elever på skuggning är kommunikationsbyrån Paraiba på Kyrkogatan i Varberg. Där har eleverna Felix Hansson och Markus Botsjö befunnit sig tillsammans med Isabell och Kjell Simonsson som driver Paraiba.

Kjell och Isabell på Paraiba tycker att företagets samarbete med PS ger ny energi.
- Alla trender börjar med ungdomar och då måste vi ju vara bland ungdomar för att vara på banan. Det känns också riktigt bra att kunna bidra till en ung människas utveckling. Får man andra människor att blomma känns det bra. Skolans struktur kan ju ibland vara lite fyrkantig och kanske den inte helt passar de elever som är rastlösa och har lite ”vilda hjärnor”. Just de eleverna tror vi kan göra ett superjobb i vår bransch, säger Isabell och Kjell. I vårt arbete finns inget facit utan man får försöka hitta det själv.

Under veckan har Felix och Markus bla fått vara med på några kundmöten. Ett av dessa möten var på Helsjöns Folkhögskola.

Helsjön var i behov av en ny marknadsföringstidning och Paraiba har fått detta uppdrag. Ungdomar är tidningens målgrupp och Felix och Markus har fått i ansvar att analysera tidningens budskap och även fått ansvar för utveckling av vissa delar av tidningen.
- Vi har i skolan lärt oss grunderna i utvecklandet av en sådan här produkt. Att sedan komma ut på ett företag och göra detta på riktigt är superkul och känns riktigt bra säger Markus och Felix. När veckan var slut redovisade allt spännande som hänt och vad vi lärt oss för våra klasskompisar. Vi bjöd även in företagen vilket gjorde att vi fick skärpa till oss lite extra vid redovisningen.

Här finns det färdiga resultatet (6.5 Mb) av Paraibas och Felix och Markus arbete med tidningen. Det är sidan fem som Felix och Markus har arbetat lite extra med.

Samarbetet med Paraiba kommer också att innebära att företaget kommer till skolan och ger kunskap om hur arbetet går till på en Kommunikationsbyrå och hur man går från idé till färdig produkt. Fler elever kommer också få möjligheter att få skarpa projekt av Paraiba.

Ett bra exempel på hur våra elever kan skapa värde utanför skolan samt hur samarbetet mellan skolan och arbetsliv är ett win-win koncept!

Maria Hylander är en av de lärarna som har mediaämnena på Samhällsprogrammet. Hon tycker det känns extra bra att eleverna kommer tillbaka från skuggning och säger att de känt att de fått kunskaper med sig från skolan som fungerar i arbetslivet. – Då vet jag att vi ligger rätt i vår utbildning.
Men det finns alltid saker att utveckla. Vi gärna vill ha med fler ämnen, tex svenska och psykologi som dessa elever läser, skulle passa bra in i konceptet.
Nu är målet att rulla ut jobbskuggningen som en återkommande metod för övriga studieförberedande program på PS-gymnasiet.

Följande företag bidrog till en ung människas utveckling:

  • 
Hallands Hamnar

  • Treativ

  • Ezy
  • 
Campus Varberg

  • Varbergs Kommun
  • 
Varuhuset Gekås Ullared

  • Paraiba kommunikation

  • Marknad Varberg

  • Varberg Event

  • Verteisit
  • 
Hidvi

  • Tappa.se
  • 
NW Event

Pär Wiik 
Skola/Arbetslivsutvecklare
Varbergs Kommun

2015-12-17Jonas Mollberg

 skola-arbetsliv  jobbskuggning  samhällsprogrammet

Månadens UF-företag är Cu Design UF!

De skapar design av koppar

Företaget består av Eddie Halling och Felix Börjesson från Peder Skrivares skola i Varberg. De går VVS- och fastighetsprogrammet och har valt entreprenröskapskursen som individuellt val och driver där sitt UF-företag. De designar inredningsföremål av koppar så som bland annat ljusstakar och tidningsställ. På så sätt kopplar de samman sitt intresse för design med kopparrör som de använder sig mycket av i sin utbildning. Alla produkterna är hantverk och gjorda från grunden av dem själva.

Intresset är stort

Många är intresserade av produkterna. Den 29 december visade de upp sig på Julmarknaden i Gallerian i Varberg. ”Vi fick väldigt bra respons och många postitiva kommenterar. Väldigt många tyckte om det vi gjorde, vilket var jättekul att höra” säger Eddie Halling som är VD i företaget.

Det viktigaste är att ha roligt

”Målet med vårt UF-företag är att lära oss så mycket som möjligt om hur man driver ett företag men vi vill också ha ett roligt UF-år. Kan vi dessutom gå med vinst så är det ett plus i kanten.” säger Felix som är administratören i företaget. Hittills är de välidgt nöjda med vad UF-året har gett. Förutom att ha varit med på en julmarknad har de varit med på föreläsningar och deltagit i PS-panelen. På PS-panelen får de UF-företag som vill från Peder skrivares skola möjlighet att vara med och presentera sina företag för en panel bestående av det lokala näringslivet. De får sedan feedback på sina affärsidéer vilket Cu Design UF tyckte var väldigt givande och roligt. Framöver ser de fram emot att delta i kommande evenemang och håller just nu på att utveckla en hemsidan samtidigt som nya produktidéer och designer och på gång. Så håll utkik efter Cu Design UF!

Vill du komma i kontakt med företaget?
Mail: CudesignUF@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/cudesign2015/

2015-12-16Jonas Mollberg

 uf  entreprenörskap  skola-arbetsliv

Estetkonsert i PS aula

20 november gav esteterna en konsert i PS aula. Som vanligt kom det mycket publik och denna bjöds på en kavalkad av låtar.

2016-05-20Jonas Mollberg

 estetprogrammet  musik

Stor produktion av äppellådor

Hantverk och produktion på särskolan har fått en stor beställning på sina äppellådor av kund. Kunden hittade dem via deras blogg, där man kan följa produktioner och projekt.

Första leveransen har skett och produktionen är i full gång för fortsatta leveranser.

På Hantverk och produktion arbetar man entreprenöriellt, där eleverna får lära sig och träna på att jobba som i ett företag. Alla projekt man har är på riktigt dvs att man gör produkter som beställs av externa beställare och kommer till användning.

Idag arbetar man bland annat med att svarva  kapitäl till Kallbadhuset.

Eleverna har också en hel del samarbeten med Bygg och anläggningsprogrammet på PS. De arbetar i gemensamma projekt och bygger tillsammans.

Kontaktperson är Rickard Rahmn

2015-12-02Jonas Mollberg

 anpassad-gymnasieskola  entreprenörskap

Nytt verklighetsbaserat projekt

Teknikprogrammet på PS-skolan har ett nytt samarbete med Cycleurope. Cycleurope är en företagskoncern med säte i Varberg med en rad kända cykelmärken under sitt paraply, tex Monark, Crescent och Bianchi.

Samarbetet innebär att två klasser på Teknikprogrammets årskurs 3 påbörjar ett teknikutvecklingsprojekt där de får möjlighet att ta fram nya komponenter till cyklar.

– Det är inte omöjligt att detta samarbete kan utmynna i att en gymnasieelevs produktutvecklingsförslag sitter på tusentals av våra cyklar inom några år. Vi behöver få in en ungdoms tänk i utvecklingen av nya cyklar. Korgutvecklingen har legat i träda och där behöver företaget unga människors syn och kreativitet och på så sätt skapa värde för oss, säger produktchef Ulrik Bengtsson

Eleverna har fått ett konstruktionscase där cykelkorgen ska produktutvecklas. Det är många parametrar att ta hänsyn till: Hur upplevs cykeln med lastad korg? Luftmotstånd, placering på cykel, pris, material och målgrupp är andra utmanande frågor eleverna måste ta ställning till.

Cycleeurope kommer att låna ut två cyklar för ombyggnation, test av material mm. Eleverna kommer också att få ett antal cykelkorgar för laborationer.

Sedan tidigare samarbetar Cycleeurope med Chalmers och Kungliga Tekniska Högskolan. Nu tillkommer då PS och Teknikprogrammet. Utvecklingen kommer att göras i en produktutvecklingskurs på inriktningen design och produktutveckling. Med detta projekt uppfylls så gott som samtliga kursmål.

Projektet startade och presenterades för elever i samband med ett studiebesök på Cycleeurope i slutet på november. Personal från Cycleeurope kommer att träffa och coacha eleverna under processens gång. Projektredovisning planeras i början på april samband med en teknikgala då övriga skarpa projekt redovisas.

 

2015-11-25Jonas Mollberg

 entreprenörskap

13es på besök i konsthallen

Tisdagen den 24 november var klass 13es på besök i konsthallen för att träffa konstnären bakom utställningen ”Hur blir du en framgångsrik tiggare i Sverige”. Cecilia Parsberg, som konstnären heter, pratade om hur en konstnär skapar och arbetar, samt förstås om upplevelser i mötet mellan de som tigger och de som ger. Eleverna fick en uppgift, nämligen att fundera kring sina egna möten med tiggeriet och undersöka vilka känslor dessa möten gav upphov till.


I grupper fick de sedan försöka gestalta denna känsla med hjälp av sina kroppar. Konstnären Cecilia fotade. Det var lite kallt och ruggigt men resultatet blev kanon. Eleverna visade verkligen prov på kreativitet. Bra jobbat 13es!

 

2016-05-20Jonas Mollberg

 estetprogrammet  komedianten

Ny musikvideo av ES musik!

Ännu en estetvecka har gått av stapeln som vanligt fylld av olika aktiviteter. Förutom Estetkonserterna i PS aula har 3:orna på musikinriktningen knåpat ihop en cover med tillhörande musikvideo på Let it go av James Bay.

2016-05-20Jonas Mollberg

 estetprogrammet  musik  film

15NAB på Komedianten

Torsdagen den 19/11 var 15nab på besök på Komedianten. De startade igång ett projekt tillsammans med samhällskunskapsläraren Samuel Ödman och svenskläraren Joakim Lygner. Projektet går ut på att de tittar på utställningen ”Hur blir du en framgångsrik tiggare i Sverige”. Sen läser de en roman ”Det fjärde riket” som tar upp nazism, gruppdynamik och allas rätt till likabehandling.

Romanen presenterades i torsdags av Komediantens ungdomsbibliotekarier. Eleverna satt i övre teaterfoajén, ett mysigt rum med tunga röda sammetsgardiner och fina väggmålningar. Levande ljus lyste upp borden samtidigt som regnet smattrade på rutorna. Mysigt!

Joakim kommer att leda eleverna i bokcirkelläsning av romanen och Samuel kommer att koppla den i sin undervisning om fascism, nazism etc. Innan jul ska vi träffas igen och koppla ihop elevernas läsupplevelser och nyvunna kunskaper i samhällskunskap, med utställningen i konsthallen.

2016-05-20Jonas Mollberg

 naturvetenskapsprogrammet  komedianten

Lyckad värdegrundsdag på Himle asylboende.

85 elever, lärare och övrig personal från Bygg, VVS/KYLA/Lärlingsprogrammet besökte i förra veckan Himle asylboende. Där umgicks de med de boende,  gick poängpromenad, spikade spiktävling, fikade och spelade sällskapsspel. En elev uttryckte efteråt

"När man tänker på personer som flyr från sitt land så har de flesta fördomar.
När man väl träffar dem och pratar med dem så ändras allt."

2015-11-11Jonas Mollberg

 byggprogrammet  vvs-programmet

Nypremiär för LOBBYN!

Premiär 10/11 11.15 och 12.00 i aulan Hus 1.

Då får vi besök av Sebastian Furrer som har en lucka på sin världsturné. Sebastian är DJ i gruppen Cazette, entreprenör och musikskapare . Han kommer att tala om att skapa målbilder, att realisera sin dröm och entrenörskap.

Läs mer om LOBBYNS höst- och vårprogram här.

2015-10-21Jonas Mollberg

 entreprenörskap  skola-arbetsliv
Sida 17 av 19