Välkomstfest på japanska

Den 30:e september åkte eleverna som läser japanska som modernt språk på PS till Göteborgs universitet för att delta i välkomstfesten till utbytesstudenterna från Japan.
I början var alla lite nervösa för att prata med japanerna på japanska, men till slut hade de så roligt! Vi hoppas nu att japanerna kan komma till vår skola för att ha mer tid med att prata med oss!

2016-10-14Jonas Mollberg

 språk  japanska  utbyte

Mästarnas mästare - Västkustens mästare

I torsdags tillbringade Samhällselever, inriktning beteendevetenskap en härlig eftermiddag på stranden tillsammans med bland annat Patrik Sjöberg och Kenneth Andersson. Det var dags för Västkustens Mästare.

Eleverna hjälpte det organiserade eventföretaget att hålla ordning och koll vid de olika tävlingsmomenten.

Elevernas arbete bedömdes av deras lärare i Kommunikation Kristina Lindahl Andrén.

2016-09-05Jonas Mollberg

 skola-arbetsliv  samhällsprogrammet

PS förstklassig skola!

Vi har blivit utsedda till Förstklassig skola för läsåret 16/17 för vårt arbete med VVS utbildningen av VVS-Branschens Yrkesnämnd.

Motiveringen är  att vi har nöjda elever vars resultat på skolmästerskapet ligger bra till i jämförelse med andra Förstklassiga skolor.

 

Grattis och heja oss!!!
 

2016-08-26Jonas Mollberg

 skola-arbetsliv  vvs

Vinnare i fototävlingen 2016!

Vinnarbilden

Grattis Mathilda Kondrup i 14ES till vinsten i årets fototävling! Priset är en Nikon F80 med Nikon AF Nikkor 28 -100 mm.

2016-08-23Jonas Mollberg

 estetprogrammet  kultur  fototävling

Ringhalspriset 2016


Årets Ringhalspris går till gymnasiestudenterna Hannes Karlsson, Clara Charlesson, Oscar Blommegård, Oliver Brink och Rawan Alkattan (på prisutdelningen saknades Oliver Welin Odeback).

Ringhalspriset

Ringhalspriset delas ut varje år till de elever som når bäst resultat i nationella prov i matematik, fysik och kemi. Priset är 1 000 kronor, en blomma – och ett sommarjobb på Ringhals till vinnarna.

Ringhalspriset syftar till att uppmana och uppmuntra elever att läsa vidare efter gymnasiet och skaffa sig en högre utbildning – helst som ingenjör, civilingenjör eller inom annan teknisk utbildning som Ringhals efterfrågar nu och i framtiden.

Pristagare:

Matematik:
1. Clara Charlesson, 13NAA
2. Oliver Welin Odeback, 13NAA
3. Hannes Karlsson, 13NAB

Fysik:
1. Hannes Karlsson, 13NAB
2. Oliver Brink, 14NAB
3. Oscar Blommegård, 14NAB

Kemi:
1. Oscar Blommegård, 14NAB
2. Rawan Alkattan, 14NAB
3. Oliver Brink, 14NAB

2016-06-13Jonas Mollberg

 ringhals  skola-arbetsliv  matematik  fysik  kemi

Dags för sjösättning av Virtuerack

Under våren har elever från andra året på Industriteknik samarbetat med teknikettor och tillverkat virtuerack.

Virtue är ett projekt som drivs av Göteborgs Universitet. Elever sättter ihop rack med cd-skivor och tyngder som sedan sänks ner i havet. Efter ett antal månader plockas de upp och avläses. Man tittar då på hur mycket påväxt som sitter på skivorna och analyserar detta resultat.

Idag var det dags att sjösätta elevernas rack och småbåtshamnen på Getterön visade sig från sin bästa sida.

Industritvåorna handledde teknikettorna i arbetet med att få racken på plats.

Nu dröjer det till hösten innan man kan se något resultat.

 

2016-06-01Jonas Mollberg

 teknikprogrammet  samarbeten  industriteknik

Mediaelever från PS på Varbergs konsthall!

I dag har mediaelever från Peder Skrivares skola varit på Varbergs konsthall. De fick i uppgift att skriva tidningsnotiser om utställningen Ingrediens-er. Om en dryg vecka tar de studenten. Vi önskar dem lycka till i framtiden!

2016-05-30Jonas Mollberg

 samhällsprogrammet  kultur  komedianten

Stabila bänkar till barnen

Ettorna på Bygg och anläggning  har tillsammans med elever från gymnasiesärskolans Hantverk och produktion gjutit och byggt bänkar.

Först gjöt de betongen som ska göra bänkarna stabila, sedan har de snickrat sittdelen till bänkarna och märkt upp att dem.

Stabiliteten är viktig eftersom bänkarna är sålda till Varbergs Kommun och kommer att finnas på förskolor för barnen att leka, klättra och fika på.

Eleverna är väldigt engagerade och tycker att det har varit ett kul projekt med variation.

2016-05-24Jonas Mollberg

 anpassad-gymnasieskola  byggprogrammet  företagsamhet

Jobbsökarutbildning

En av metoderna vi arbetar med på PS-gymnasiet, för att stärka våra elever inför arbetslivet, är att ge förstärkt jobbsökarkunskap. Utbildningen genomförs på samtliga yrkesprogram i åk 2 eller 3 i samarbete med rekryteringsföretagen Lernia, Speed och Coast Consult. Jobbsökarutbildningen för de studieförberedande programmen genomförs av svenska- och engelskalärarna som under året också fått utbildning av bemanningsföretagen.

Utbildningen för yrkesprogrammen startar med en föreläsning som ger information om:

– Vad är ett bemanningsföretag?
– Platsannonser
– Personligt brev
– CV
– Anställningsintervju

Eleverna ges sedan möjlighet att söka ett fiktivt arbete genom att skriva CV och personligt brev. Därefter sänder eleverna ansökningshandlingarna till rekryteringsföretaget för feedback. Någon vecka senare får eleverna tillbaka sitt CV och personliga brev med synpunkter och kommentarer. Eleverna får också möjlighet att träffa rekryteringsföretaget för att ställa ytterligare frågor.

– Det här är något vi absolut vill fortsätta med. Det är ett bra sätt att samarbeta med näringslivet på, det skapar stort värde för våra elever. De flesta har aldrig skrivit ansökningshandlingar och nu får alla möjlighet att få fram något de kan ha glädje av i många år, säger Christer Lotzner, lärare på Bygg och Anläggningsprogrammet.

– Detta är jättekul, det ger oss massvis av ny energi. Vi saknade en sådan här aktivitet när vi själva gick i skolan och det känns bra att ge tillbaka nu, säger Arben Tulla och Jessica Andersson från Lernia.
– Vi tycker också det är viktigt att ge kunskap om bemanningsbranschen som också är en arbetsgivare som kanske inte alla känner till. Byggeleverna, som vi har genomfört utbildningen med, har i de flesta fall gjort ett kanonjobb med sitt CV och personliga brev.


- Vi skulle kunna anställa de direkt, fortsätter Arben och Jessica. Några elever har saknat motivation då de redan har en anställning klar till sommaren. Med de eleverna blir det ett bra samtal där vi och lärarna förklarar att om några år kan det vara lågkonjunktur och då kan ett bra CV vara skillnaden mellan anställning och arbetslöshet, avslutar Arben och Jessica.

2016-05-20Jonas Mollberg

 entreprenörskap  skola-arbetsliv

Teknisterna tävlar i produktutveckling

Fredagen den 13 maj visade teknisterna upp sina produktutvecklingar, som det tagit fram på uppdrag av Tappa.se, Derome och Cycleeurope.

Eleverna har jobbat med programmering av slumpgeneratorer, ritat modulhus och tagit fram nya funkationer för cykelkorgar.

Företagen presenterade sig och sina verksamheter i aulan samt uttryckte vilket behov de har av framtida kompetenser inom produktutveckling och programmering.

Företagen avslutade med att dela ut priser till de elevgrupper som lyckats bäst baserat på kursens och företagets kriterier.

Vi fick se många intressanta exempel.

Bra jobbat!

2016-05-18Jonas Mollberg

 teknikprogrammet  projekt
Sida 14 av 19