PS-elever debatterade i Europaparlamentet

Carl Malmborg 14 Saa berättar i HN om resan till Strasbourg och hur det var att prata i Europarlamentet.

Läs artikeln här 

2015-10-25Jonas Mollberg

 film  samhällsprogrammet  europaparlametentet  eu

Förstklassig skola!

VVS

Läsåret 2015/2016 är PS klassad som förstklassig skola av VVS-branschens yrkesnämnd. Detta är en fjäder i hatten för VVS-programmet.

En förstklassig skola ger eleverna en bra utbildning som förbereder dem inför lärlingstiden och i slutänden ökar möjligheten för dem att klara branschprovet.

Grattis!

Läs mer  

2015-10-15Jonas Mollberg

 vvs-programmet

Kreativt affärsidéarbete för ekonomer

Hanna Ericsson från Ung Företagsamhet Halland och Kristin Oretorp från Nyföretagarcentrum höll på torsdagseftermiddagen en workshop för de elever på ekonomiprogrammet som läser Entreprenörskap.

Eleverna fick bland annat jobba med att formulera  en affärsidé som de sedan presenterade i en "elevator pitch", en presentation på max 20 ord.

Till sin hjälp hade de lärarna Lars Karnemark och Magnus Olofsson.

Nästa vecka är det ett nytt gäng elever som får tänka till.

På skolan finns ca 100 stycken elever som läser Entreprenörskap och jobbar med Ung Företagsamhet.

2015-10-09Jonas Mollberg

 entreprenörskap  ungföretagsamhet  ekonomiprogrammet

Ministerbesök på PS!

I samband med den regionala Teknikcollegedagen har skolan haft besök av gymnasieminister Aida Hadzialic. Under dagen har goda exempel från regionen lyfts. Elever från PS teknikprogram berättar om SI handledning-Supplementary Instruction. Vilket innebär att elever i åk 3 coachar elever i åk 1 att lösa matematiska problem genom att leda gruppdiskussioner.

Minister Aida pratar bla om vikten av att stärka status, attraktivitet och varumärke för yrkesprogrammen och att TeknikCollege är en förebild för matchning skola/arbetsliv.

2015-09-28Jonas Mollberg

 teknikcollege

Elever på Pyttlunch med näringslivet

Elever på pyttlunch

Harry och Jonatan från Samhäll-mediainriktningen diskuterar och äter lunch med Mikael Kulanko från Svenskt Näringsliv under höstens första Pyttlunch.

Pyttluncherna anordnas av Marknad Varberg första måndagen varje månad. Elever från Samhäll-media deltar för att ge ett ungdomsperspektiv på samtalen.

2015-10-21Jonas Mollberg

 entreprenörskap  skola-arbetsliv

Succé för PS-eleverna!

Isak

I sitt första VM visade Ps-eleverna att de har tagit ett stort kliv mot de allra främsta i Konaklassen. Första dagen gjorde alla seglarna bra insatser men låg ändå något under sin normala förmåga.

De tre avslutande dagarna på VM bjöd på mycket vind och nu visade våra elever sin kapacitet. Totalt seglades 12 race varav de sista 8 i vindar mellan 9 och 14 m/s.

Victor Börlin var den som seglade jämnast av alla och låg runt 10:e plats i alla race. Victor hade nog hamnat på 9:e plats om inte en trasig hängseletamp fick honom att bryta i näst sista seglingen. Victor hamnade tillslut på 11:e plats.

Jacob Friedrich avslutade VM på ett strålande sätt med bland annat 2 st 4:e platser och hamnade till slut på 11:e plats. Efter sitt år som utbytesstudent i Frankrike har Jacob snabbt hittat tillbaka till storformen.

Isak Turesson var den som i de avslutande 8 racen seglade allra bäst av PS-eleverna med en serie på 3,5,2,5,8,12,12,10. Härligt att få avsluta så efter en lite mindre lyckad inledningsdag. Isak hamnade på 10:e plats och blev bäst av PS-eleverna totalt. Isak var också den enda PS-elev som varit i ledning i ett VM-race. Han var oerhört nära att vinna ett av racen!

I damklassen seglade Ellie och Ebba fantastiskt bra och har utvecklat sin hårdvindsegling något enormt! Ellie har en fantastisk teknik, men Ebba har den något bättre fysiken och var i några race framme och tampades med de duktigaste killarna. Fantastiskt efter att bara ha Vindsurfat i 2 år!!!

Ebba fick brons i damklassen och sällan har man skådat en så lycklig och glad bronsmedaljör.

För våra färskaste Niuelever var det för tuffa förhållande och det var bara Gustav Strauss som kunde behärska dessa tuffa förhållande. Han gjorde ett mycket bra VM med tanke på hur orutinerad han är!

Nämnas bör också Emil Bergström som seglade oerhört inspirerat och seglade in runt 10:e plats i 3 av racen!

Sammanfattningsvis ett oerhört lyckat VM för PS-eleverna!

2016-05-20Jonas Mollberg

 niu  vindsurfing

Ringhals delar ut miniräknare till PS elever

Ringhals

Även i år kom Ringhals och delade ut miniräknare till PS naturvetare och teknister. Klicka på Läs mer för att se några bilder från utdelningen.

Läs mer  

2015-08-28Jonas Mollberg

 ringhals

Ebba tog guld på Vindsurfing SM i Malmö!

Ebba

Aldrig tidigare har PS elever lyckats så bra på SM i vindsurfing. De åtta eleverna seglade alla mycket bra under mycket utmanande förhållande i Malmö . Det genomfördes totalt åtta seglingar under lördag och söndag i vindar mellan 6 och 13 m/s. I dessa tävlingar startar alla tillsammans, herrar, damer och juniorer. Våra elever är fortfarande juniorer men lyckades placera sig riktigt bra i den hårda konkurrensen.

På herrsidan visade Viktor Börlin än en gång att han tillhör topp 10 i Sverige. Med lite flyt kunde de blivit en 5:e plats. Nu slutade Viktor 7:a men slog i flera race de etablerade seglarna som kom före honom totalt.
Isak Turesson gjorde en riktigt bra avslutning och verkar börja hitta storformen lagom till stundande VM.

Gustav Strauss gjorde debut som PS elev och i tävlingssammanhang och det med den äran. Hamnade naturligtvis långt bak i resultatlistan, men visade många goda kvaliteer. Det allra roligaste var att EBBA Einarsson blev bästa dam och i några race var framme och högg i toppen bland de duktigaste killarna. Ebba tar därmed PS första guldmedalj i Vindsurfing i seniorsammanhang. Redan på Jsm visade Ebba att hon är på gång och slog många av killarna i ett flertal race.

Nu i helgen skall seglarna till Danmark och segla öppna Danskamästerskapet då får Ebba konkurrens av Ellie och Gabriella i NIU-gruppen.

2016-05-20Jonas Mollberg

 vindsurfing  niu

PS cyklar och bygger för fred

calling

Onsdagen den 10 juni cyklade lärare och elever i åk 2 på VVS- och fastighetsprogrammet och Bygg- och anläggningsprogrammet, totalt 40 personer, till Himle asylförläggning. Eleverna byggde rastplatsbänkar och permanenta grillar tillsammans med de asylsökande.

Läs mer  

2015-06-15Jonas Mollberg

 entreprenörskap  byggprogrammet

Vindsurfing - PS Wave Open 2015

surf

Peder Skrivares Gymnasium genomförde i tisdags, 2/6, för tredje året i rad sin tävling i vindsurfing i vågor. Tävlingen skall ge eleverna på vindsurfingutbildningen tävlingserfarenhet och är öppen för alla andra elitvindsurfare. Ofta deltar delar av svenska eliten. Det behövs ju ordentligt med vind för en sådan tävling och därför är deltagarna stand-by under en period. När vinden kommer så körs tävlingen med 24 timmars varsel. En tävling på våren och en på hösten. Formatet är en utslagstävling där man bedöms för hopp och vågridning. 

Läs mer  

2015-10-14Jonas Mollberg

 vindsurfing  niu  psi
Sida 18 av 19