Ringhalspriset 2016


Årets Ringhalspris går till gymnasiestudenterna Hannes Karlsson, Clara Charlesson, Oscar Blommegård, Oliver Brink och Rawan Alkattan (på prisutdelningen saknades Oliver Welin Odeback).

Ringhalspriset

Ringhalspriset delas ut varje år till de elever som når bäst resultat i nationella prov i matematik, fysik och kemi. Priset är 1 000 kronor, en blomma – och ett sommarjobb på Ringhals till vinnarna.

Ringhalspriset syftar till att uppmana och uppmuntra elever att läsa vidare efter gymnasiet och skaffa sig en högre utbildning – helst som ingenjör, civilingenjör eller inom annan teknisk utbildning som Ringhals efterfrågar nu och i framtiden.

Pristagare:

Matematik:
1. Clara Charlesson, 13NAA
2. Oliver Welin Odeback, 13NAA
3. Hannes Karlsson, 13NAB

Fysik:
1. Hannes Karlsson, 13NAB
2. Oliver Brink, 14NAB
3. Oscar Blommegård, 14NAB

Kemi:
1. Oscar Blommegård, 14NAB
2. Rawan Alkattan, 14NAB
3. Oliver Brink, 14NAB

2016-06-13Jonas Mollberg

 ringhals  skola-arbetsliv  matematik  fysik  kemi

Jobbsökarutbildning

En av metoderna vi arbetar med på PS-gymnasiet, för att stärka våra elever inför arbetslivet, är att ge förstärkt jobbsökarkunskap. Utbildningen genomförs på samtliga yrkesprogram i åk 2 eller 3 i samarbete med rekryteringsföretagen Lernia, Speed och Coast Consult. Jobbsökarutbildningen för de studieförberedande programmen genomförs av svenska- och engelskalärarna som under året också fått utbildning av bemanningsföretagen.

Utbildningen för yrkesprogrammen startar med en föreläsning som ger information om:

– Vad är ett bemanningsföretag?
– Platsannonser
– Personligt brev
– CV
– Anställningsintervju

Eleverna ges sedan möjlighet att söka ett fiktivt arbete genom att skriva CV och personligt brev. Därefter sänder eleverna ansökningshandlingarna till rekryteringsföretaget för feedback. Någon vecka senare får eleverna tillbaka sitt CV och personliga brev med synpunkter och kommentarer. Eleverna får också möjlighet att träffa rekryteringsföretaget för att ställa ytterligare frågor.

– Det här är något vi absolut vill fortsätta med. Det är ett bra sätt att samarbeta med näringslivet på, det skapar stort värde för våra elever. De flesta har aldrig skrivit ansökningshandlingar och nu får alla möjlighet att få fram något de kan ha glädje av i många år, säger Christer Lotzner, lärare på Bygg och Anläggningsprogrammet.

– Detta är jättekul, det ger oss massvis av ny energi. Vi saknade en sådan här aktivitet när vi själva gick i skolan och det känns bra att ge tillbaka nu, säger Arben Tulla och Jessica Andersson från Lernia.
– Vi tycker också det är viktigt att ge kunskap om bemanningsbranschen som också är en arbetsgivare som kanske inte alla känner till. Byggeleverna, som vi har genomfört utbildningen med, har i de flesta fall gjort ett kanonjobb med sitt CV och personliga brev.


- Vi skulle kunna anställa de direkt, fortsätter Arben och Jessica. Några elever har saknat motivation då de redan har en anställning klar till sommaren. Med de eleverna blir det ett bra samtal där vi och lärarna förklarar att om några år kan det vara lågkonjunktur och då kan ett bra CV vara skillnaden mellan anställning och arbetslöshet, avslutar Arben och Jessica.

2016-05-20Jonas Mollberg

 entreprenörskap  skola-arbetsliv

PS i nytt samarbete med Cycleurope

PS-skolan presenterar nu ett nytt samarbete tillsammans med Cycleurope. Cycleurope är en företagskoncern med varumärken som Monark, Crescent och Bianchi. Samarbetet innebär att två klasser på Teknikprogrammets åk 3 påbörjar ett teknikutvecklingsprojekt där de får möjlighet att ta fram nya komponenter till cyklar.

Efter 49 minuter på länken nedankan du höra ett reportage från Radio Halland.

Lyssna »

2016-03-01Jonas Mollberg

 skola-arbetsliv

Peder Skrivares skola uppmärksammas av Svenskt Näringsliv!

Saxat från Svenskt Näringsliv: "Att välja ett yrkesprogram på gymnasiet är ett smart val som ger eleven många valmöjligheter och goda framtidsutsikter. Trots det har söktrycket till gymnasieskolans yrkesprogram på nationell nivå sjunkit från 35 procent till 26 procent. Den negativa utvecklingen gäller också i Halland där allt färre elever söker till yrkesprogrammen. Men en skola som utmärker sig positivt, och som dessutom satsar nytt inom yrkesutbildningarna, är Peder Skrivares skola i Varberg. En ny inriktning inom El-programmet mot Data och Kommunikation."

Läs mer på Svenskt Näringsliv

2016-02-03Jonas Mollberg

 skola-arbetsliv  samarbeten

PS bäst på UF i Halland!

Vi har blivit utnämnda till Hallands bästa skola för Ung Företagsamhet!

Hallands Nyheter skriver: "I måndags delades priset till ”Årets UF-skola i Halland läsåret 2014/2015” ut till Peder Skrivares skola. I Halland finns 22 aktiva UF-skolor.

I motiveringen till att PS i år har fått priset angavs att PS-eleverna ges goda förutsättningar för sina UF-företag. Både elever på yrkesprogram och högskoleförberedande program ges möjlighet att driva UF-företag inom ramen för sitt program."


Läs mer på: http://hn.se/nyheter/varberg/1.4568422-ps-gymnasiet-ar-bast-pa-uf-foretag#sthash.PvfNEBkp.dpuf

I måndags delades priset till ”Årets UF-skola i Halland läsåret 2014/2015” ut till Peder Skrivares skola. I Halland finns 22 aktiva UF-skolor.

I motiveringen till att PS i år har fått priset angavs att PS-eleverna ges goda förutsättningar för sina UF-företag. Både elever på yrkesprogram och högskoleförberedande program ges möjlighet att driva UF-företag inom ramen för sitt program.

- See more at: http://hn.se/nyheter/varberg/1.4568422-ps-gymnasiet-ar-bast-pa-uf-foretag#sthash.PvfNEBkp.dpuf

måndags delades priset till ”Årets UF-skola i Halland läsåret 2014/2015” ut till Peder Skrivares skola. I Halland finns 22 aktiva UF-skolor.

I motiveringen till att PS i år har fått priset angavs att PS-eleverna ges goda förutsättningar för sina UF-företag. Både elever på yrkesprogram och högskoleförberedande program ges möjlighet att driva UF-företag inom ramen för sitt program.

- See more at: http://hn.se/nyheter/varberg/1.4568422-ps-gymnasiet-ar-bast-pa-uf-foretag#sthash.PvfNEBkp.dpuf

måndags delades priset till ”Årets UF-skola i Halland läsåret 2014/2015” ut till Peder Skrivares skola. I Halland finns 22 aktiva UF-skolor.

I motiveringen till att PS i år har fått priset angavs att PS-eleverna ges goda förutsättningar för sina UF-företag. Både elever på yrkesprogram och högskoleförberedande program ges möjlighet att driva UF-företag inom ramen för sitt program.

- See more at: http://hn.se/nyheter/varberg/1.4568422-ps-gymnasiet-ar-bast-pa-uf-foretag#sthash.PvfNEBkp.dpuf

2016-01-08Jonas Mollberg

 uf  ungföretagsamhet  skola-arbetsliv

Värdeskapande jobbskuggning



För några veckor sedan var det premiär för åk 3 elever från PS-skolans samhällsprogram, med inriktning media, att vara ute på jobbskuggning. Vi tackar näringslivet i Varberg för ett bra samarbete. 

Syftet med skuggningen är att elever under en vecka följer några anställda på en arbetsplats. Syftet är också att ge kunskap i vad några yrken innebär och hur det går till på en arbetsplats inom en viss bransch. Eleven får fördjupade kunskaper inför sina kommande val av studier och yrke. Dessutom uppfylls några av läroplanens examensmål.

Ett företag som haft elever på skuggning är kommunikationsbyrån Paraiba på Kyrkogatan i Varberg. Där har eleverna Felix Hansson och Markus Botsjö befunnit sig tillsammans med Isabell och Kjell Simonsson som driver Paraiba.

Kjell och Isabell på Paraiba tycker att företagets samarbete med PS ger ny energi.
- Alla trender börjar med ungdomar och då måste vi ju vara bland ungdomar för att vara på banan. Det känns också riktigt bra att kunna bidra till en ung människas utveckling. Får man andra människor att blomma känns det bra. Skolans struktur kan ju ibland vara lite fyrkantig och kanske den inte helt passar de elever som är rastlösa och har lite ”vilda hjärnor”. Just de eleverna tror vi kan göra ett superjobb i vår bransch, säger Isabell och Kjell. I vårt arbete finns inget facit utan man får försöka hitta det själv.

Under veckan har Felix och Markus bla fått vara med på några kundmöten. Ett av dessa möten var på Helsjöns Folkhögskola.

Helsjön var i behov av en ny marknadsföringstidning och Paraiba har fått detta uppdrag. Ungdomar är tidningens målgrupp och Felix och Markus har fått i ansvar att analysera tidningens budskap och även fått ansvar för utveckling av vissa delar av tidningen.
- Vi har i skolan lärt oss grunderna i utvecklandet av en sådan här produkt. Att sedan komma ut på ett företag och göra detta på riktigt är superkul och känns riktigt bra säger Markus och Felix. När veckan var slut redovisade allt spännande som hänt och vad vi lärt oss för våra klasskompisar. Vi bjöd även in företagen vilket gjorde att vi fick skärpa till oss lite extra vid redovisningen.

Här finns det färdiga resultatet (6.5 Mb) av Paraibas och Felix och Markus arbete med tidningen. Det är sidan fem som Felix och Markus har arbetat lite extra med.

Samarbetet med Paraiba kommer också att innebära att företaget kommer till skolan och ger kunskap om hur arbetet går till på en Kommunikationsbyrå och hur man går från idé till färdig produkt. Fler elever kommer också få möjligheter att få skarpa projekt av Paraiba.

Ett bra exempel på hur våra elever kan skapa värde utanför skolan samt hur samarbetet mellan skolan och arbetsliv är ett win-win koncept!

Maria Hylander är en av de lärarna som har mediaämnena på Samhällsprogrammet. Hon tycker det känns extra bra att eleverna kommer tillbaka från skuggning och säger att de känt att de fått kunskaper med sig från skolan som fungerar i arbetslivet. – Då vet jag att vi ligger rätt i vår utbildning.
Men det finns alltid saker att utveckla. Vi gärna vill ha med fler ämnen, tex svenska och psykologi som dessa elever läser, skulle passa bra in i konceptet.
Nu är målet att rulla ut jobbskuggningen som en återkommande metod för övriga studieförberedande program på PS-gymnasiet.

Följande företag bidrog till en ung människas utveckling:

  • 
Hallands Hamnar

  • Treativ

  • Ezy
  • 
Campus Varberg

  • Varbergs Kommun
  • 
Varuhuset Gekås Ullared

  • Paraiba kommunikation

  • Marknad Varberg

  • Varberg Event

  • Verteisit
  • 
Hidvi

  • Tappa.se
  • 
NW Event

Pär Wiik 
Skola/Arbetslivsutvecklare
Varbergs Kommun

2015-12-17Jonas Mollberg

 skola-arbetsliv  jobbskuggning  samhällsprogrammet

Månadens UF-företag är Cu Design UF!

De skapar design av koppar

Företaget består av Eddie Halling och Felix Börjesson från Peder Skrivares skola i Varberg. De går VVS- och fastighetsprogrammet och har valt entreprenröskapskursen som individuellt val och driver där sitt UF-företag. De designar inredningsföremål av koppar så som bland annat ljusstakar och tidningsställ. På så sätt kopplar de samman sitt intresse för design med kopparrör som de använder sig mycket av i sin utbildning. Alla produkterna är hantverk och gjorda från grunden av dem själva.

Intresset är stort

Många är intresserade av produkterna. Den 29 december visade de upp sig på Julmarknaden i Gallerian i Varberg. ”Vi fick väldigt bra respons och många postitiva kommenterar. Väldigt många tyckte om det vi gjorde, vilket var jättekul att höra” säger Eddie Halling som är VD i företaget.

Det viktigaste är att ha roligt

”Målet med vårt UF-företag är att lära oss så mycket som möjligt om hur man driver ett företag men vi vill också ha ett roligt UF-år. Kan vi dessutom gå med vinst så är det ett plus i kanten.” säger Felix som är administratören i företaget. Hittills är de välidgt nöjda med vad UF-året har gett. Förutom att ha varit med på en julmarknad har de varit med på föreläsningar och deltagit i PS-panelen. På PS-panelen får de UF-företag som vill från Peder skrivares skola möjlighet att vara med och presentera sina företag för en panel bestående av det lokala näringslivet. De får sedan feedback på sina affärsidéer vilket Cu Design UF tyckte var väldigt givande och roligt. Framöver ser de fram emot att delta i kommande evenemang och håller just nu på att utveckla en hemsidan samtidigt som nya produktidéer och designer och på gång. Så håll utkik efter Cu Design UF!

Vill du komma i kontakt med företaget?
Mail: CudesignUF@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/cudesign2015/

2015-12-16Jonas Mollberg

 uf  entreprenörskap  skola-arbetsliv

Nypremiär för LOBBYN!

Premiär 10/11 11.15 och 12.00 i aulan Hus 1.

Då får vi besök av Sebastian Furrer som har en lucka på sin världsturné. Sebastian är DJ i gruppen Cazette, entreprenör och musikskapare . Han kommer att tala om att skapa målbilder, att realisera sin dröm och entrenörskap.

Läs mer om LOBBYNS höst- och vårprogram här.

2015-10-21Jonas Mollberg

 entreprenörskap  skola-arbetsliv

Elever på Pyttlunch med näringslivet

Elever på pyttlunch

Harry och Jonatan från Samhäll-mediainriktningen diskuterar och äter lunch med Mikael Kulanko från Svenskt Näringsliv under höstens första Pyttlunch.

Pyttluncherna anordnas av Marknad Varberg första måndagen varje månad. Elever från Samhäll-media deltar för att ge ett ungdomsperspektiv på samtalen.

2015-10-21Jonas Mollberg

 entreprenörskap  skola-arbetsliv
Sida 3 av 3