Luciafirande på PS 2021.

2021-12-13Jonas Mollberg

 film  musik  naturvetenskapsprogrammet  estetprogrammet  lucia

Ringhals sponsrar Natur- och teknikettor med miniräknare.

För 20 året i rad har eleverna på Teknik och Naturprogrammen blivit sponsrade med en avancerad miniräknare genom Ringhals, Vattenfall. För Ringhals är det viktigt att uppmuntra ungdomar till studier i teknik och naturvetenskap. Årets ettor var inget undantag, de fick strax efter skolstart ta emot sina nya avancerade räknare.

 

2021-08-25Jonas Mollberg

 samarbeten  teknikprogrammet  naturvetenskapsprogrammet  ringhals  skola-arbetsliv

Prisutdelning på Naturvetenskaps- och Teknikprogrammet!

Fredagen den 28 maj hade vi utdelning av priser till de elever som hamnat på de tre främsta placeringarna i matematik- kemi- och fysiktävlingarna vi haft på skolan under året.

Från vänster: Gunilla Ekwall (Prisutdelare från Ringhals), Anton Wikelund, 19TEB, Alfons Nilsson, 19TEB, Felix Jansson, 18NAA, Vilhelm Nilsson-Thorsson, 18NAA, Noah Bechtel, 18NAA, Federico Amidani, 18NAA, Arvid Gellerstedt, 19NAA.

Pristagare:

Matematik:

  1. Vilhelm Thorsson, 18NAA
  2. Felix Jansson, 18NAA
  3. Noah Bechtel, 18NAA

Fysik: (delad andraplats)

   1. Vilhelm Thorsson, 18NAA
   2. Federico Amidani, 18NAA och  Alfons Nilsson, 19TEB

Kemi:

  1. Vilhelm Thorsson, 18NAA
  2. Arvid Gellerstedt, 19NAA
  3. Anton Wikelund, 19TEB

Vilhelm vann alltså alla tre tävlingarna vilket aldrig hänt förut och till på köpet kommer han att representera Sverige i Internationella MatematikOlympiaden (IMO) som går i juli.Han gör detta för att han blev en av de fem bästa i den svenska finalen.

2021-05-31Jonas Mollberg

 priser  ringhals  kemi  kemi  matematik  teknikprogrammet  naturestet  naturvetenskapsprogrammet

Ringhals sponsrar Natur- och teknikettor med miniräknare.

I många år har Ringhals valt att sponsra ettorna på Naturvetenskaps- och teknikprogrammen med avancerade kalkylatorer. För Ringhals är det viktigt att uppmuntra ungdomar till studier i teknik och naturvetenskap. Årets ettor var inget undantag, de fick strax efter skolstart ta emot sina nya avancerade räknare.

 

2020-08-26Jonas Mollberg

 teknikprogrammet  naturvetenskapsprogrammet  skola-arbetsliv  samarbeten  ringhals

Ringhals sponsrar Natur- och Teknikettor med miniräknare.

I över 15 år har Ringhals valt att sponsra ettorna på Naturvetenskaps- och teknikprogrammen med avancerade kalkylatorer. För Ringhals är det viktigt att uppmuntra ungdomar till studier i teknik och naturvetenskap. Årets ettor var inget undantag, de fick strax efter skolstart ta emot sina nya avancerade räknare.

2018-08-28Jonas Mollberg

 samarbeten  skola-arbetsliv  ringhals  teknikprogrammet  naturvetenskapsprogrammet

Hur funkar jobbskuggning?

Jobbskuggning är en av metoderna som Peder Skrivares Skola (PS) använder för att förbereda eleverna för ett framtida arbetsliv. Jobbskuggning genomförs på samtliga PS studieförberedande program. Syftet är att ta reda på mer om vad ett visst yrke innebär, hur det går till på en arbetsplats eller inom en viss bransch. Eleven får också fördjupade kunskaper inför sina kommande studier och yrkesval. Jobbskuggning innebär att eleverna följer med i det dagliga arbetet på en arbetsplats under en vecka. Eleverna ska under veckan arbeta med olika uppgifter som redovisas i skolan i slutet av veckan.

Detta är en möjlighet för det lokala arbetslivet att presentera sig som framtida arbetsgivare. Arbetsplatserna bjuds också in till redovisningen.

Vi har pratat med Martin El Raii som går sista året på Naturvetenskapsprogrammet. Martin jobbskuggade på dialysavdelningen på Varberg Sjukhus.

– Vår utbildning är väldigt teoretisk och det var jättenyttigt att komma från skolan under veckan och testa något nytt. Jag lärde mig många saker om arbetslivet, säger Martin.

– En av sakerna jag gjorde under veckan var att fråga runt hur personernas väg var till att bli anställd på dialysen. Det kunde se väldigt olika ut. En sköterska berättade att hon hade gått Vård- och omsorgsprogrammet och utbildat sig till undersköterska, vidareutbildat sig och hade nu planer på att bli läkare. Man kan komma hur långt som helst även efter ett yrkesprogram.

En av uppgifterna som eleverna skulle ta reda på under veckan var vilka yrken som fanns representerade och hur samarbetet fungerade.

– Alla yrkesroller var som en pyramid. Alla yrken var lika viktiga. T ex om inte lokalvårdaren fanns och fixade till lokalerna hade det inte gått att genomföra operationer där sköterskorna och läkarna arbetade. Alla visade stor respekt för varandras arbete och hade stor yrkesstolthet, säger Martin.

En annan uppgift var att eleverna skulle fundera vilka kompetenser som behövs inom området.

– Jag har alltid velat bli läkare. Nu har jag betydligt bättre koll på hur det funkar på riktigt. Jag har genom veckan fått en betydligt bättre bild av yrket och är nu väldigt sugen på att plugga vidare till läkare och säker på att mitt val är rätt. Hade vi inte haft jobbskuggningen hade jag varit mycket mer osäker på mitt val.

Jag inser nu att det finns väldigt många olika slags läkare. Det jag gillar med yrket är att det också är väldigt socialt och man får mycket kontakt med olika människor.

– Det kändes som avdelningen jag var på var som en stor familj. Arbetsdagen började med ett morgonmöte. Därefter hade personerna olika arbetsuppgifter men sedan träffades man för att fika och luncha. Det kändes som jag också blev en del av familjen, avslutar Martin.

Pär Wiik, skola-arbetslivsutvecklare, Varbergs Kommun

2017-02-06Jonas Mollberg

 naturvetenskapsprogrammet  jobbskuggning  skola-arbetsliv

14NAA på Varbergs konsthall

 

Fredagen den 10 november var 14naa på Varbergs konsthall för en lektion i bildanalys. Ett konstverk kan vid ett första intryck vara ganska svårt att ta till sig, men efter en stunds betraktande och bollande med idéer växer olika budskap fram. Dessa tankar sparar vi till roman- och lyrikanalysen på svensklektionerna när vi kommer tillbaka till skolan.

2016-11-16Jonas Mollberg

 naturvetenskapsprogrammet  kultur  konsthallen

15NAB på Komedianten

Torsdagen den 19/11 var 15nab på besök på Komedianten. De startade igång ett projekt tillsammans med samhällskunskapsläraren Samuel Ödman och svenskläraren Joakim Lygner. Projektet går ut på att de tittar på utställningen ”Hur blir du en framgångsrik tiggare i Sverige”. Sen läser de en roman ”Det fjärde riket” som tar upp nazism, gruppdynamik och allas rätt till likabehandling.

Romanen presenterades i torsdags av Komediantens ungdomsbibliotekarier. Eleverna satt i övre teaterfoajén, ett mysigt rum med tunga röda sammetsgardiner och fina väggmålningar. Levande ljus lyste upp borden samtidigt som regnet smattrade på rutorna. Mysigt!

Joakim kommer att leda eleverna i bokcirkelläsning av romanen och Samuel kommer att koppla den i sin undervisning om fascism, nazism etc. Innan jul ska vi träffas igen och koppla ihop elevernas läsupplevelser och nyvunna kunskaper i samhällskunskap, med utställningen i konsthallen.

2016-05-20Jonas Mollberg

 naturvetenskapsprogrammet  komedianten
Sida 1 av 1