Avslutning på bokcirkel

Nu tar vi jullov. I torsdags, den 17 december hade vi de sista visningarna på utställningen ”Hur blir du en framgångsrik tiggare i Sverige”. 14naa hade precis läst färdigt romanen ”Det fjärde riket” som de diskuterade med bibliotekarierna och knöt i hop med konstverken i konsthallen. 15tea jobbade med rollspel om hur det känns att ge men att inte alltid få tillbaka.

Snart är det 2016 och nästa utställning heter ”Mother” av Roland Persson. Vi hoppas att många av er hittar tillbaka till Varbergs konsthall tillsammans med era lärare.

God jul och Gott nytt år!

2016-05-20Jonas Mollberg

 komedianten

Estetkonsert i PS aula

20 november gav esteterna en konsert i PS aula. Som vanligt kom det mycket publik och denna bjöds på en kavalkad av låtar.

2016-05-20Jonas Mollberg

 estetprogrammet  musik

13es på besök i konsthallen

Tisdagen den 24 november var klass 13es på besök i konsthallen för att träffa konstnären bakom utställningen ”Hur blir du en framgångsrik tiggare i Sverige”. Cecilia Parsberg, som konstnären heter, pratade om hur en konstnär skapar och arbetar, samt förstås om upplevelser i mötet mellan de som tigger och de som ger. Eleverna fick en uppgift, nämligen att fundera kring sina egna möten med tiggeriet och undersöka vilka känslor dessa möten gav upphov till.


I grupper fick de sedan försöka gestalta denna känsla med hjälp av sina kroppar. Konstnären Cecilia fotade. Det var lite kallt och ruggigt men resultatet blev kanon. Eleverna visade verkligen prov på kreativitet. Bra jobbat 13es!

 

2016-05-20Jonas Mollberg

 estetprogrammet  komedianten

Ny musikvideo av ES musik!

Ännu en estetvecka har gått av stapeln som vanligt fylld av olika aktiviteter. Förutom Estetkonserterna i PS aula har 3:orna på musikinriktningen knåpat ihop en cover med tillhörande musikvideo på Let it go av James Bay.

2016-05-20Jonas Mollberg

 estetprogrammet  musik  film

15NAB på Komedianten

Torsdagen den 19/11 var 15nab på besök på Komedianten. De startade igång ett projekt tillsammans med samhällskunskapsläraren Samuel Ödman och svenskläraren Joakim Lygner. Projektet går ut på att de tittar på utställningen ”Hur blir du en framgångsrik tiggare i Sverige”. Sen läser de en roman ”Det fjärde riket” som tar upp nazism, gruppdynamik och allas rätt till likabehandling.

Romanen presenterades i torsdags av Komediantens ungdomsbibliotekarier. Eleverna satt i övre teaterfoajén, ett mysigt rum med tunga röda sammetsgardiner och fina väggmålningar. Levande ljus lyste upp borden samtidigt som regnet smattrade på rutorna. Mysigt!

Joakim kommer att leda eleverna i bokcirkelläsning av romanen och Samuel kommer att koppla den i sin undervisning om fascism, nazism etc. Innan jul ska vi träffas igen och koppla ihop elevernas läsupplevelser och nyvunna kunskaper i samhällskunskap, med utställningen i konsthallen.

2016-05-20Jonas Mollberg

 naturvetenskapsprogrammet  komedianten

Succé för PS-eleverna!

Isak

I sitt första VM visade Ps-eleverna att de har tagit ett stort kliv mot de allra främsta i Konaklassen. Första dagen gjorde alla seglarna bra insatser men låg ändå något under sin normala förmåga.

De tre avslutande dagarna på VM bjöd på mycket vind och nu visade våra elever sin kapacitet. Totalt seglades 12 race varav de sista 8 i vindar mellan 9 och 14 m/s.

Victor Börlin var den som seglade jämnast av alla och låg runt 10:e plats i alla race. Victor hade nog hamnat på 9:e plats om inte en trasig hängseletamp fick honom att bryta i näst sista seglingen. Victor hamnade tillslut på 11:e plats.

Jacob Friedrich avslutade VM på ett strålande sätt med bland annat 2 st 4:e platser och hamnade till slut på 11:e plats. Efter sitt år som utbytesstudent i Frankrike har Jacob snabbt hittat tillbaka till storformen.

Isak Turesson var den som i de avslutande 8 racen seglade allra bäst av PS-eleverna med en serie på 3,5,2,5,8,12,12,10. Härligt att få avsluta så efter en lite mindre lyckad inledningsdag. Isak hamnade på 10:e plats och blev bäst av PS-eleverna totalt. Isak var också den enda PS-elev som varit i ledning i ett VM-race. Han var oerhört nära att vinna ett av racen!

I damklassen seglade Ellie och Ebba fantastiskt bra och har utvecklat sin hårdvindsegling något enormt! Ellie har en fantastisk teknik, men Ebba har den något bättre fysiken och var i några race framme och tampades med de duktigaste killarna. Fantastiskt efter att bara ha Vindsurfat i 2 år!!!

Ebba fick brons i damklassen och sällan har man skådat en så lycklig och glad bronsmedaljör.

För våra färskaste Niuelever var det för tuffa förhållande och det var bara Gustav Strauss som kunde behärska dessa tuffa förhållande. Han gjorde ett mycket bra VM med tanke på hur orutinerad han är!

Nämnas bör också Emil Bergström som seglade oerhört inspirerat och seglade in runt 10:e plats i 3 av racen!

Sammanfattningsvis ett oerhört lyckat VM för PS-eleverna!

2016-05-20Jonas Mollberg

 niu  vindsurfing

Ebba tog guld på Vindsurfing SM i Malmö!

Ebba

Aldrig tidigare har PS elever lyckats så bra på SM i vindsurfing. De åtta eleverna seglade alla mycket bra under mycket utmanande förhållande i Malmö . Det genomfördes totalt åtta seglingar under lördag och söndag i vindar mellan 6 och 13 m/s. I dessa tävlingar startar alla tillsammans, herrar, damer och juniorer. Våra elever är fortfarande juniorer men lyckades placera sig riktigt bra i den hårda konkurrensen.

På herrsidan visade Viktor Börlin än en gång att han tillhör topp 10 i Sverige. Med lite flyt kunde de blivit en 5:e plats. Nu slutade Viktor 7:a men slog i flera race de etablerade seglarna som kom före honom totalt.
Isak Turesson gjorde en riktigt bra avslutning och verkar börja hitta storformen lagom till stundande VM.

Gustav Strauss gjorde debut som PS elev och i tävlingssammanhang och det med den äran. Hamnade naturligtvis långt bak i resultatlistan, men visade många goda kvaliteer. Det allra roligaste var att EBBA Einarsson blev bästa dam och i några race var framme och högg i toppen bland de duktigaste killarna. Ebba tar därmed PS första guldmedalj i Vindsurfing i seniorsammanhang. Redan på Jsm visade Ebba att hon är på gång och slog många av killarna i ett flertal race.

Nu i helgen skall seglarna till Danmark och segla öppna Danskamästerskapet då får Ebba konkurrens av Ellie och Gabriella i NIU-gruppen.

2016-05-20Jonas Mollberg

 vindsurfing  niu

Se filmen om Estetiska programmets musikinriktning

Hur är det egentligen att gå på estetiska programmet och på musikinriktningen? Vad gör man och måste man vara jätteduktig på att spela innan man börjar? Titta på filmen så blir du lite klokare.

2016-05-20Jonas Mollberg

 estetprogrammet  musik  film
Sida 3 av 3