Månadens UF-företag är Cu Design UF!

De skapar design av koppar

Företaget består av Eddie Halling och Felix Börjesson från Peder Skrivares skola i Varberg. De går VVS- och fastighetsprogrammet och har valt entreprenröskapskursen som individuellt val och driver där sitt UF-företag. De designar inredningsföremål av koppar så som bland annat ljusstakar och tidningsställ. På så sätt kopplar de samman sitt intresse för design med kopparrör som de använder sig mycket av i sin utbildning. Alla produkterna är hantverk och gjorda från grunden av dem själva.

Intresset är stort

Många är intresserade av produkterna. Den 29 december visade de upp sig på Julmarknaden i Gallerian i Varberg. ”Vi fick väldigt bra respons och många postitiva kommenterar. Väldigt många tyckte om det vi gjorde, vilket var jättekul att höra” säger Eddie Halling som är VD i företaget.

Det viktigaste är att ha roligt

”Målet med vårt UF-företag är att lära oss så mycket som möjligt om hur man driver ett företag men vi vill också ha ett roligt UF-år. Kan vi dessutom gå med vinst så är det ett plus i kanten.” säger Felix som är administratören i företaget. Hittills är de välidgt nöjda med vad UF-året har gett. Förutom att ha varit med på en julmarknad har de varit med på föreläsningar och deltagit i PS-panelen. På PS-panelen får de UF-företag som vill från Peder skrivares skola möjlighet att vara med och presentera sina företag för en panel bestående av det lokala näringslivet. De får sedan feedback på sina affärsidéer vilket Cu Design UF tyckte var väldigt givande och roligt. Framöver ser de fram emot att delta i kommande evenemang och håller just nu på att utveckla en hemsidan samtidigt som nya produktidéer och designer och på gång. Så håll utkik efter Cu Design UF!

Vill du komma i kontakt med företaget?
Mail: CudesignUF@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/cudesign2015/

2015-12-16Jonas Mollberg

 uf  entreprenörskap  skola-arbetsliv

Estetkonsert i PS aula

20 november gav esteterna en konsert i PS aula. Som vanligt kom det mycket publik och denna bjöds på en kavalkad av låtar.

2016-05-20Jonas Mollberg

 estetprogrammet  musik

Stor produktion av äppellådor

Hantverk och produktion på särskolan har fått en stor beställning på sina äppellådor av kund. Kunden hittade dem via deras blogg, där man kan följa produktioner och projekt.

Första leveransen har skett och produktionen är i full gång för fortsatta leveranser.

På Hantverk och produktion arbetar man entreprenöriellt, där eleverna får lära sig och träna på att jobba som i ett företag. Alla projekt man har är på riktigt dvs att man gör produkter som beställs av externa beställare och kommer till användning.

Idag arbetar man bland annat med att svarva  kapitäl till Kallbadhuset.

Eleverna har också en hel del samarbeten med Bygg och anläggningsprogrammet på PS. De arbetar i gemensamma projekt och bygger tillsammans.

Kontaktperson är Rickard Rahmn

2015-12-02Jonas Mollberg

 anpassad-gymnasieskola  entreprenörskap

Nytt verklighetsbaserat projekt

Teknikprogrammet på PS-skolan har ett nytt samarbete med Cycleurope. Cycleurope är en företagskoncern med säte i Varberg med en rad kända cykelmärken under sitt paraply, tex Monark, Crescent och Bianchi.

Samarbetet innebär att två klasser på Teknikprogrammets årskurs 3 påbörjar ett teknikutvecklingsprojekt där de får möjlighet att ta fram nya komponenter till cyklar.

– Det är inte omöjligt att detta samarbete kan utmynna i att en gymnasieelevs produktutvecklingsförslag sitter på tusentals av våra cyklar inom några år. Vi behöver få in en ungdoms tänk i utvecklingen av nya cyklar. Korgutvecklingen har legat i träda och där behöver företaget unga människors syn och kreativitet och på så sätt skapa värde för oss, säger produktchef Ulrik Bengtsson

Eleverna har fått ett konstruktionscase där cykelkorgen ska produktutvecklas. Det är många parametrar att ta hänsyn till: Hur upplevs cykeln med lastad korg? Luftmotstånd, placering på cykel, pris, material och målgrupp är andra utmanande frågor eleverna måste ta ställning till.

Cycleeurope kommer att låna ut två cyklar för ombyggnation, test av material mm. Eleverna kommer också att få ett antal cykelkorgar för laborationer.

Sedan tidigare samarbetar Cycleeurope med Chalmers och Kungliga Tekniska Högskolan. Nu tillkommer då PS och Teknikprogrammet. Utvecklingen kommer att göras i en produktutvecklingskurs på inriktningen design och produktutveckling. Med detta projekt uppfylls så gott som samtliga kursmål.

Projektet startade och presenterades för elever i samband med ett studiebesök på Cycleeurope i slutet på november. Personal från Cycleeurope kommer att träffa och coacha eleverna under processens gång. Projektredovisning planeras i början på april samband med en teknikgala då övriga skarpa projekt redovisas.

 

2015-11-25Jonas Mollberg

 entreprenörskap

13es på besök i konsthallen

Tisdagen den 24 november var klass 13es på besök i konsthallen för att träffa konstnären bakom utställningen ”Hur blir du en framgångsrik tiggare i Sverige”. Cecilia Parsberg, som konstnären heter, pratade om hur en konstnär skapar och arbetar, samt förstås om upplevelser i mötet mellan de som tigger och de som ger. Eleverna fick en uppgift, nämligen att fundera kring sina egna möten med tiggeriet och undersöka vilka känslor dessa möten gav upphov till.


I grupper fick de sedan försöka gestalta denna känsla med hjälp av sina kroppar. Konstnären Cecilia fotade. Det var lite kallt och ruggigt men resultatet blev kanon. Eleverna visade verkligen prov på kreativitet. Bra jobbat 13es!

 

2016-05-20Jonas Mollberg

 estetprogrammet  komedianten

Ny musikvideo av ES musik!

Ännu en estetvecka har gått av stapeln som vanligt fylld av olika aktiviteter. Förutom Estetkonserterna i PS aula har 3:orna på musikinriktningen knåpat ihop en cover med tillhörande musikvideo på Let it go av James Bay.

2016-05-20Jonas Mollberg

 estetprogrammet  musik  film

15NAB på Komedianten

Torsdagen den 19/11 var 15nab på besök på Komedianten. De startade igång ett projekt tillsammans med samhällskunskapsläraren Samuel Ödman och svenskläraren Joakim Lygner. Projektet går ut på att de tittar på utställningen ”Hur blir du en framgångsrik tiggare i Sverige”. Sen läser de en roman ”Det fjärde riket” som tar upp nazism, gruppdynamik och allas rätt till likabehandling.

Romanen presenterades i torsdags av Komediantens ungdomsbibliotekarier. Eleverna satt i övre teaterfoajén, ett mysigt rum med tunga röda sammetsgardiner och fina väggmålningar. Levande ljus lyste upp borden samtidigt som regnet smattrade på rutorna. Mysigt!

Joakim kommer att leda eleverna i bokcirkelläsning av romanen och Samuel kommer att koppla den i sin undervisning om fascism, nazism etc. Innan jul ska vi träffas igen och koppla ihop elevernas läsupplevelser och nyvunna kunskaper i samhällskunskap, med utställningen i konsthallen.

2016-05-20Jonas Mollberg

 naturvetenskapsprogrammet  komedianten

Lyckad värdegrundsdag på Himle asylboende.

85 elever, lärare och övrig personal från Bygg, VVS/KYLA/Lärlingsprogrammet besökte i förra veckan Himle asylboende. Där umgicks de med de boende,  gick poängpromenad, spikade spiktävling, fikade och spelade sällskapsspel. En elev uttryckte efteråt

"När man tänker på personer som flyr från sitt land så har de flesta fördomar.
När man väl träffar dem och pratar med dem så ändras allt."

2015-11-11Jonas Mollberg

 byggprogrammet  vvs-programmet

Nypremiär för LOBBYN!

Premiär 10/11 11.15 och 12.00 i aulan Hus 1.

Då får vi besök av Sebastian Furrer som har en lucka på sin världsturné. Sebastian är DJ i gruppen Cazette, entreprenör och musikskapare . Han kommer att tala om att skapa målbilder, att realisera sin dröm och entrenörskap.

Läs mer om LOBBYNS höst- och vårprogram här.

2015-10-21Jonas Mollberg

 entreprenörskap  skola-arbetsliv

PS-elever debatterade i Europaparlamentet

Carl Malmborg 14 Saa berättar i HN om resan till Strasbourg och hur det var att prata i Europarlamentet.

Läs artikeln här 

2015-10-25Jonas Mollberg

 film  samhällsprogrammet  europaparlametentet  eu
Sida 17 av 19