Värdeskapande jobbskuggningFör några veckor sedan var det premiär för åk 3 elever från PS-skolans samhällsprogram, med inriktning media, att vara ute på jobbskuggning. Vi tackar näringslivet i Varberg för ett bra samarbete. 

Syftet med skuggningen är att elever under en vecka följer några anställda på en arbetsplats. Syftet är också att ge kunskap i vad några yrken innebär och hur det går till på en arbetsplats inom en viss bransch. Eleven får fördjupade kunskaper inför sina kommande val av studier och yrke. Dessutom uppfylls några av läroplanens examensmål.

Ett företag som haft elever på skuggning är kommunikationsbyrån Paraiba på Kyrkogatan i Varberg. Där har eleverna Felix Hansson och Markus Botsjö befunnit sig tillsammans med Isabell och Kjell Simonsson som driver Paraiba.

Kjell och Isabell på Paraiba tycker att företagets samarbete med PS ger ny energi.
- Alla trender börjar med ungdomar och då måste vi ju vara bland ungdomar för att vara på banan. Det känns också riktigt bra att kunna bidra till en ung människas utveckling. Får man andra människor att blomma känns det bra. Skolans struktur kan ju ibland vara lite fyrkantig och kanske den inte helt passar de elever som är rastlösa och har lite ”vilda hjärnor”. Just de eleverna tror vi kan göra ett superjobb i vår bransch, säger Isabell och Kjell. I vårt arbete finns inget facit utan man får försöka hitta det själv.

Under veckan har Felix och Markus bla fått vara med på några kundmöten. Ett av dessa möten var på Helsjöns Folkhögskola.

Helsjön var i behov av en ny marknadsföringstidning och Paraiba har fått detta uppdrag. Ungdomar är tidningens målgrupp och Felix och Markus har fått i ansvar att analysera tidningens budskap och även fått ansvar för utveckling av vissa delar av tidningen.
- Vi har i skolan lärt oss grunderna i utvecklandet av en sådan här produkt. Att sedan komma ut på ett företag och göra detta på riktigt är superkul och känns riktigt bra säger Markus och Felix. När veckan var slut redovisade allt spännande som hänt och vad vi lärt oss för våra klasskompisar. Vi bjöd även in företagen vilket gjorde att vi fick skärpa till oss lite extra vid redovisningen.

Här finns det färdiga resultatet (6.5 Mb) av Paraibas och Felix och Markus arbete med tidningen. Det är sidan fem som Felix och Markus har arbetat lite extra med.

Samarbetet med Paraiba kommer också att innebära att företaget kommer till skolan och ger kunskap om hur arbetet går till på en Kommunikationsbyrå och hur man går från idé till färdig produkt. Fler elever kommer också få möjligheter att få skarpa projekt av Paraiba.

Ett bra exempel på hur våra elever kan skapa värde utanför skolan samt hur samarbetet mellan skolan och arbetsliv är ett win-win koncept!

Maria Hylander är en av de lärarna som har mediaämnena på Samhällsprogrammet. Hon tycker det känns extra bra att eleverna kommer tillbaka från skuggning och säger att de känt att de fått kunskaper med sig från skolan som fungerar i arbetslivet. – Då vet jag att vi ligger rätt i vår utbildning.
Men det finns alltid saker att utveckla. Vi gärna vill ha med fler ämnen, tex svenska och psykologi som dessa elever läser, skulle passa bra in i konceptet.
Nu är målet att rulla ut jobbskuggningen som en återkommande metod för övriga studieförberedande program på PS-gymnasiet.

Följande företag bidrog till en ung människas utveckling:

 • 
Hallands Hamnar

 • Treativ

 • Ezy
 • 
Campus Varberg

 • Varbergs Kommun
 • 
Varuhuset Gekås Ullared

 • Paraiba kommunikation

 • Marknad Varberg

 • Varberg Event

 • Verteisit
 • 
Hidvi

 • Tappa.se
 • 
NW Event

Pär Wiik 
Skola/Arbetslivsutvecklare
Varbergs Kommun

2015-12-17Jonas Mollberg

 skola-arbetsliv  jobbskuggning  samhällsprogrammet

Månadens UF-företag är Cu Design UF!

De skapar design av koppar

Företaget består av Eddie Halling och Felix Börjesson från Peder Skrivares skola i Varberg. De går VVS- och fastighetsprogrammet och har valt entreprenröskapskursen som individuellt val och driver där sitt UF-företag. De designar inredningsföremål av koppar så som bland annat ljusstakar och tidningsställ. På så sätt kopplar de samman sitt intresse för design med kopparrör som de använder sig mycket av i sin utbildning. Alla produkterna är hantverk och gjorda från grunden av dem själva.

Intresset är stort

Många är intresserade av produkterna. Den 29 december visade de upp sig på Julmarknaden i Gallerian i Varberg. ”Vi fick väldigt bra respons och många postitiva kommenterar. Väldigt många tyckte om det vi gjorde, vilket var jättekul att höra” säger Eddie Halling som är VD i företaget.

Det viktigaste är att ha roligt

”Målet med vårt UF-företag är att lära oss så mycket som möjligt om hur man driver ett företag men vi vill också ha ett roligt UF-år. Kan vi dessutom gå med vinst så är det ett plus i kanten.” säger Felix som är administratören i företaget. Hittills är de välidgt nöjda med vad UF-året har gett. Förutom att ha varit med på en julmarknad har de varit med på föreläsningar och deltagit i PS-panelen. På PS-panelen får de UF-företag som vill från Peder skrivares skola möjlighet att vara med och presentera sina företag för en panel bestående av det lokala näringslivet. De får sedan feedback på sina affärsidéer vilket Cu Design UF tyckte var väldigt givande och roligt. Framöver ser de fram emot att delta i kommande evenemang och håller just nu på att utveckla en hemsidan samtidigt som nya produktidéer och designer och på gång. Så håll utkik efter Cu Design UF!

Vill du komma i kontakt med företaget?
Mail: CudesignUF@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/cudesign2015/

2015-12-16Jonas Mollberg

 uf  entreprenörskap  skola-arbetsliv

Stor produktion av äppellådor

Hantverk och produktion på särskolan har fått en stor beställning på sina äppellådor av kund. Kunden hittade dem via deras blogg, där man kan följa produktioner och projekt.

Första leveransen har skett och produktionen är i full gång för fortsatta leveranser.

På Hantverk och produktion arbetar man entreprenöriellt, där eleverna får lära sig och träna på att jobba som i ett företag. Alla projekt man har är på riktigt dvs att man gör produkter som beställs av externa beställare och kommer till användning.

Idag arbetar man bland annat med att svarva  kapitäl till Kallbadhuset.

Eleverna har också en hel del samarbeten med Bygg och anläggningsprogrammet på PS. De arbetar i gemensamma projekt och bygger tillsammans.

Kontaktperson är Rickard Rahmn

2015-12-02Jonas Mollberg

 anpassad-gymnasieskola  entreprenörskap

Nypremiär för LOBBYN!

Premiär 10/11 11.15 och 12.00 i aulan Hus 1.

Då får vi besök av Sebastian Furrer som har en lucka på sin världsturné. Sebastian är DJ i gruppen Cazette, entreprenör och musikskapare . Han kommer att tala om att skapa målbilder, att realisera sin dröm och entrenörskap.

Läs mer om LOBBYNS höst- och vårprogram här.

2015-10-21Jonas Mollberg

 entreprenörskap  skola-arbetsliv

PS-elever debatterade i Europaparlamentet

Carl Malmborg 14 Saa berättar i HN om resan till Strasbourg och hur det var att prata i Europarlamentet.

Läs artikeln här 

2015-10-25Jonas Mollberg

 film  samhällsprogrammet  europaparlametentet  eu

Förstklassig skola!

VVS

Läsåret 2015/2016 är PS klassad som förstklassig skola av VVS-branschens yrkesnämnd. Detta är en fjäder i hatten för VVS-programmet.

En förstklassig skola ger eleverna en bra utbildning som förbereder dem inför lärlingstiden och i slutänden ökar möjligheten för dem att klara branschprovet.

Grattis!

Läs mer  

2015-10-15Jonas Mollberg

 vvs-programmet

Elever på Pyttlunch med näringslivet

Elever på pyttlunch

Harry och Jonatan från Samhäll-mediainriktningen diskuterar och äter lunch med Mikael Kulanko från Svenskt Näringsliv under höstens första Pyttlunch.

Pyttluncherna anordnas av Marknad Varberg första måndagen varje månad. Elever från Samhäll-media deltar för att ge ett ungdomsperspektiv på samtalen.

2015-10-21Jonas Mollberg

 entreprenörskap  skola-arbetsliv

Vindsurfing - PS Wave Open 2015

surf

Peder Skrivares Gymnasium genomförde i tisdags, 2/6, för tredje året i rad sin tävling i vindsurfing i vågor. Tävlingen skall ge eleverna på vindsurfingutbildningen tävlingserfarenhet och är öppen för alla andra elitvindsurfare. Ofta deltar delar av svenska eliten. Det behövs ju ordentligt med vind för en sådan tävling och därför är deltagarna stand-by under en period. När vinden kommer så körs tävlingen med 24 timmars varsel. En tävling på våren och en på hösten. Formatet är en utslagstävling där man bedöms för hopp och vågridning. 

Läs mer  

2015-10-14Jonas Mollberg

 vindsurfing  niu  psi

En hälsning från Sofia Bertilsson och Amanda Warefelt

En hälsning från Sofia Bertilsson och Amanda Warefelt i Sagolika Smaker UF som nu är på väg hem från Stockholmsmässan: "Det har varit ett par fullspäckade dagar i Stockholm. Vi har haft mycket att göra men samtidigt haft såå roligt!

Vårt mål från början var att ta oss till SM och dit kom vi. Dock tog vi inte hem något pris i Stockholm men vi känner oss som vinnare ändå! Det har varit otroligt lärorikt, utmanande, och vi har fått med oss mycket på vår resa! Tack vare UF har vi vuxit som människor och fått med oss många nyttiga erfarenheter men framför allt självsäkerhet och mod!”

UF

Läs mer  

2015-06-12Jonas Mollberg

 uf  företagsamhet  entreprenörskap
Sida 1 av 1