Information med anledning av covid-19

Nära kontakter till smittad person på arbetsplats och gymnasieskola ska provta sig även utan symtom
Nu rekommenderas vuxna och elever på gymnasieskolor som haft nära kontakt med en person som har bekräftad covid-19 att provta sig trots att de inte har symtom. Barn som går i grundskolan eller är yngre inkluderas inte. Personer som får symtom ska som alltid boka tid till självprovtagning covid-19 så snabbt som möjligt.

Om du varit i kontakt med någon bekräftats smittad ska du:

• Så snart som möjligt boka tid till självprovtagning covid-19 även om du inte har symtom. Om provsvaret sedan är negativt ska ny provtagning ske dag 5 från det man senast träffade smittad person. Om inte provsvaret från första provtagningen hinner komma så kan provtagning ske dag 6 eller 7, men inte senare än dag 7.

• Delta i ordinarie planerad undervisning om du är symtomfri, även i klassrummet på skolan. Har du symtom ska du stanna hemma.

• Vara extra uppmärksam på symtom på covid-19, tvättar händerna ofta och håller avstånd under minst 14 dagar. Och om symtom uppstår omedelbart stanna hemma och boka ny tid för provtagning.

Ovan gäller endast om:

Eleven haft nära kontakt med personen 48 timmar innan personen fick symtom eller under tiden personen redan hade symtom. Nära kontakt är fysisk kontakt eller att ha varit närmare än 2 meter under sammanlagt minst 15 minuter samma dag eller vid upprepande tillfälle. De personer som inte haft nära kontakt ska inte provta sig (om de inte får symtom).

Varbergs kommun och Peder Skrivares skola följer fortsatt de nationella riktlinjerna gällande covid-19. Aktuell information hittar du på länkarna nedan. Du som är elev eller vårdnadshavare hittar också aktuell information i Vklass.

Dela sidan:  2021-03-17Jonas Mollberg