Utbyte med Holbaek Tekniske Skole, 2-6 nov. 2009

Under ett flertal år har Fordonsprogrammet på Peder Skrivares Skola haft ett utbyte med Holbaek Tekniske Skole i Danmark. Våra elever besöker Fordonsprogrammet i Danmark under en vecka och sen kommer de danska eleverna hit och besöker oss en vecka. Peder Skrivares elever var i Holbaek vecka 40 och just nu, v. 45 är eleverna från Holbaek här.

Årets utbytestema handlar om Fordon och Miljö… och lite kultur, så på schemat för veckan finns besök på Varbergs Fästning, (en gång i dansk ägo), besök på en biogasanläggning i Falkenberg, ett flygmuseum, lite lek på Ästad Bondgård, en vandring genom regnskogen på Universeum och ett besök på STCC-stallet Polestar Racing i Göteborg. Detta stall har under året börjat köra bilar med E 85 bränsle.
Dessutom skall eleverna arbeta tillsammans i skolans verkstad med ett antal hybridbilar som några av stadens bilhallar (Toveks, Ärlebo Bil och Bildepån) har ställt upp och lånat ut till vår verksamhet.

PS_Holbaek_1
Första utmaningen, att smida en mejsel som sen skulle användas till att skruva ur en skruv. Dessutom skulle det byggas en ”låda” som skulle transportera vatten för att kyla ner den högs varma mejseln.

PS_Holbaek2
Det gick! Nu är det bara till att skruva ur skruven.

PS_Holbaek3
Förflytta hösäckar, som sen skulle packas och hissas upp på en kärra. Samtliga arbetade upp värme i alla fall och det var nog tur, för kallt, det var det ute.

PS_Holbaek4
Den sista, men faktiskt inte avgörande grenen, hinderbanan. Alla skulle över, under och igenom banan. Här var det lagarbete som gällde.

PS_Holbaek5
Tankbil på Falkenbergs biogasanläggning.

PS_Holbaek6
Eco flex bil från Opel.

PS_Holbaek7
Svedinos Bil- och Flygmuseum.

PS_Holbaek8
Arbete pågår under en miljöbil.

Publicerad av Jonas Mollberg, 2011-11-17