OM PROGRAMMET

Hotell- och turismprogrammet är ett yrkesprogram som vänder sig till dig som är intresserad av att jobba med människor, är social, framåt och positiv. Efter examen har du de kunskaper som behövs för att arbeta inom turism, hotell och konferensverksamhet.

På skolan

Under utbildningen utvecklar du dina kunskaper inom service, konferens, besöksnäring, evenemang, bemötande och entreprenörskap. Du lär dig om service, bemötande, kommunikation, försäljning, språk och resande. Utbildningen ger dig också kunskaper om branschen, både nationellt och internationellt. Yrken inom hotell och turism kräver att du ska kunna arbeta både självständigt och i grupp, därför ingår det i utbildningen att du får utveckla din förmåga att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörd och arbeta självständigt.

I utbildningen ingår det arbetsplatsförlagt lärande, APL. Det betyder att du under minst 15 veckor kommer att jobba på en arbetsplats inom ditt yrkesområde. APL bidrar till att du utvecklar yrkeskunskaper och får en inblick i yrket du har valt. APL kan också ge dig ett värdefullt kontaktnät inför framtiden och ett arbete efter dina studier. Vi har ett nära samarbete med branschen där du kommer träffa många erfarna människor som jobbat många år inom hotell och turism.

Efter gymnasiet

Efter examen har du de kunskaper som behövs för att arbeta inom hotell- och turistbranschen som t.ex. konferensvärd, hotellreceptionist eller t.ex. guide.

Plugga vidare

Efter gymnasietiden kan du fortsätta studera. Du kan inom ramen för din utbildning läsa de kurser som krävs för att få en grundläggande högskolebehörighet.

Lärlingsutbildning i åk 3

Att vara lärling innebär en unik möjlighet att lära sig yrket genom att kombinera arbete på en arbetsplats med studier i skolan. De två första åren läser du skolförlagt kombinerat med APL-perioder för att lära dig grunderna inom branschen. I åk 3 studerar du som lärling. Det innebär att du praktiserar 3 dagar varje vecka. Du läser teoretiska ämnen två dagar per vecka på plats i skolan.

KURSÖVERSIKT

Idrott och hälsa
Naturkunskap
Samhällskunskap