Cirkulär ekonomi

Välkommen till Cirkulär Afterwork

AW med senaste nytt och trendspaning inom hållbarhet och cirkulär ekonomi. Inspirerande föreläsningar och konkreta förslag hur du kan arbeta vidare med hållbarhet på ditt företag eller med din klass.  Enklare mat till självkostnadspris serveras.

Tid: 28/3 17.30-20.00
Plats: PS-skolan Hus 9
Anmälan: par.wiik@varberg.se

På programmet (fylls på efterhand):
Matilda Jarbin, hållbarhetschef Godsinlösen Nordic AB.
Matilda är med på listan för unga, talangfulla profiler som nu börjat skapa ­morgondagens ­hållbarhetsagenda i näringslivet och det offentliga Sverige. https://www.aktuellhallbarhet.se/lista-33-hallbarhetstalanger-som-satter-agendan/

Vad är cirkulär ekonomi?

En växande befolkning och ökad ekonomisk aktivitet förbrukar jordens resurser allt snabbare. Cirkulär ekonomi handlar om att ta vara på resurser och råvaror på ett mer effektivt och hållbart sätt. I en cirkulär ekonomi är livslängden på material och produkter längre. Mängden avfall och uttaget av råvaror är också mindre. Produkter designas så att de är lätta att återvinna och produkters livscykel förlängs genom t.ex. reparation, återanvändning och uppgradering.

Vad har hänt?

En vacker dag blev PS gymnasieskola uppvaktad av två eldsjälar, syskonen Josefina och Kjell Sallén. De är båda drivande krafter i olika sammanhang i Varberg och ville med sin kunskap och omvärldsbild ge PS en stark position genom att uppmuntra oss i skolan till ett nytt förhållningssätt då det gäller ekonomi och hållbarhet. Vi skapade en projektgrupp där Josefina och Kjell är givna deltagare. Dessutom ingår Almi, Ung Företagsamhet, inkubatorn Potential vbg och så klart personal från PS.

PS bjöd i maj in till en cirkulär After Work. Vi ville genom särskilt utvalda föreläsare beskriva vad cirkulär ekonomi är och hur man kan arbeta med cirkulär ekonomi i praktiken. Tanken med vår cirkulära AW var att tända ljuset för ett fördjupat samarbete mellan skola och arbetsliv med ett tema som borgar för en hållbar framtid.

Intresset för AW´n var långt större än väntat och det kom 100 personer med en mix av gäster från näringsliv och skola.

Genom att omfamna cirkulär ekonomi kan PS både förbereda eleverna för framtiden samt ta en position som ett smart, kreativt och ledande gymnasium.

Vad är på gång på PS

PS-skolans UF-lärare har blivit inspirerade av årets arbete med cirkulär ekonomi.

Det bubblar nu av idéer bland skolans UF-företag och det finns många kreativa cirkulära affärsmodeller.I april 2018 kommer några av skolans UF-företag att åka till Portugal och Lissabon för att göra skolbesök men även vara med på en UF-mässa. De UF-företag med bästa cirkulära affärsmodellerna kommer att få denna möjlighet. Vi tackar Sparbanksstiftelsen som gillar vårt arbete och som möjliggjort denna satsning!

Lärare arbetar just nu med att ge elever kunskap i hållbarhet och cirkulär ekonomi. Tanken är sedan att eleverna kommer att ta sig ut i Varbergs näringsliv och fungera som juniorkonsulter och analysera men även ge förslag till hur företag kan tänka kring ämnet.

Mer om Cirkulär ekonomi:

PS Cirkulära nyhetsbrev #1

Ellen McArthur Foundation

För mer information om PS-skolans arbete med Cirkulär Ekonomi kontakta:
Gymnasiechef Maria Gustafsson, maria.gustafsson1@varberg.se

Dela sidan:  2017-12-19Jonas Mollberg