SKOLA - ARBETSLIV

Cirkulär ekonomi - fokusområde på PS-skolan

Senaste nytt - 190607

Peder Skrivares skola har vunnit Varbergs Kommuns Hållbarhetspris 2019

Juryns motivering: Peder Skrivares Skola i Varberg har ett fokus på lärande inom cirkulär ekonomi, som är ett nyckelbegrepp inom hållbar utveckling. Arbetet har gett stora ringar på vattnet inom näringslivet och internationellt.
Det har både ökat elevernas kunskap kring hållbarhet och cirkulär ekonomi, och gjort ämnet levande genom att skapa samarbeten med aktörer utanför skolan.
Detta goda exempel som inspirerar ungdomar att tänka, prova och aktivt verka för hållbarhet och en cirkulär omställning visar på ett stort engagemang och handlingskraft som får uttryck inte bara idag utan även i framtiden.

Vad är cirkulär ekonomi?

En växande befolkning och ökad ekonomisk aktivitet förbrukar jordens resurser allt snabbare. Cirkulär ekonomi handlar om att ta vara på resurser och råvaror på ett mer effektivt och hållbart sätt. I en cirkulär ekonomi är livslängden på material och produkter längre. Mängden avfall och uttaget av råvaror är också mindre. Produkter designas så att de är lätta att återvinna och produkters livscykel förlängs genom t.ex. reparation, återanvändning och uppgradering.

”att dela är det nya äga”

Cirkulär ekonomi på PS i korthet

• Hösten 2016 drog arbetet med cirkulär ekonomi igång
  • PS vann pris, Utmärkelsen, för att PS varit goda förebilder och arbetat systematiskt och lyckosamt då det gäller samverkan skola/arbetsliv
  • Den 22/12, vid ett lunchmöte, beslutades om en cirkulär AW med föreläsare kring cirkulär ekonomi, och att bjuda in våra samarbetsföretag och andra intresserade, samt skolans personal för att dela med oss av priset.
  • CE-gruppen bestående av två lärare, skolaarbetslivsutvecklare, två representanter från arbetsliv (”eldsjälar”), UF, ALMI, samt gymnasiechef börjar träffas regelbundet för att planera insatser.
  • 15/5 2017 Cirkulär AW, med Mats Williander som huvudtalare, ca 100 deltagare, gymnasiesärskolan bjöd på egentillverkade ”smörrebröd”.
  • Augusti 2017 uppstart med workshop för intresserade lärare på skolan, drygt 20. Workshop leddes av Anna Linton.
  • Arbetet med Nyhetsbrev med tips för undervisning samt spridning till våra samarbetsföretag påbörjades. Nyhetsbrevet kan sägas vara ett dokument som visar på progressionen i arbetet med CE på PS.
  • Januari 2018, Mats Williander inleder terminen med föreläsning för hela personalen efter önskemål från workshopens deltagare. Föreläsningen blev mycket uppskattad.
  • Mars 2018 ny Cirkulär AW, årets huvudtalare är Tobias Jansson, återigen ca 100 deltagare. Gymnasiesärskolan bjöd på italienska läckerheter serverade på palmblad.
  • Ansökan till Sparbanksstiftelsen görs för att finansiera ett projekt med att UF-företag med cirkulär ekonomi i sin affärsplan kan tävla och beredas plats att resa till Lissabon för att presentera sig på deras UF-mässa. Ansökan beviljas, två UF-företag kan resa tillsammans med lärare.
  • Nyhetsbrevet kommer 1-2 ggr per termin
  • Goda exempel sprids i undervisningen och det som hösten 2016 endast var en tanke, har plötsligt formats till en verklig företeelse.
  • Hösten 2018 inleds med nya medlemmar i gruppen, ytterligare en lärare samt två elever, och en rektor
  • Ny tävling för UF-företag där bästa cirkulära affärsidé belönas med resa till internationell UF-mässa i Lissabon
  • PS har inlett samarbete med Chalmers forskare om CE och konsumentbeteende
  • Ny cirkulär AW 14/3 2019. Huvudtalare är Matilda Jarbin
  • UF-företaget Restyle UF med cirkulär affärsidé går till SM i "Årets Hållbara UF-företag". Flera andra PS-företag nomineras i samma kategori.
  • Avslutat projekt "cirkulera mera" då två Chalmersforskare tar hjälp av 90 PS-elever i sin forskning.
  • UF-lärare inspirerar nu sina elever att ta fram hållbara affärsmodeller med hjälp av "Sustainable Business Canvas".
  • Ny resa för två UF-företag med cirkulär affärsidé till Lissabon.

Mer om Cirkulär ekonomi:

PS Cirkulära nyhetsbrev #1

PS Cirkulära nyhetsbrev #2

PS Cirkulära nyhetsbrev #3

Ellen McArthur Foundation

För mer information om PS-skolans arbete med Cirkulär Ekonomi kontakta:
Pär Wiik, skola/arbetslivsutvecklare: par.wiik@varberg.se

Dela sidan:  2019-06-07Pär Wiik