PS-elever på Restaurang NAMI.

Elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet, åk 3, gästspelar v 10 och 11 på restaurang NAMI.

2020-02-28Jonas Mollberg

skola-arbetsliv  entreprenörskap  utbyte

Säg hej till PS utbytesstudenter.

Kiara

Jag kommer från Alaska och har velat resa och se världen sedan jag var åtta år gammal. Min mamma brukade berätta historier för mig om när hon var i  armén, då reste hon i hela världen. Jag har alltid velat vara som min mamma. Jag vill också berätta historier för mina barn om mina resor. Jag har alltid velat åka till Frankrike och se Eiffeltornet men också för att Frankrike är så varmt. Jag gillar också att spela volleyboll för att jag tränar mycket.

Ester

Hej, Jag heter Ester, jag kommer från Italien och jag är 17 år gammal. Jag kom till Sverige för tre månader sedan och jag ska stanna här i 10 månader. Jag kan tala franska, engelska och naturligtvis italienska. Det finns många orsaker till varför jag bestämde mig för att bli en utbytesstudent för ett år. Först och främst jag ville lära känna en ny kultur och nya människor med olika tankar och livsstilar. Det är alltid intressant att upptäcka en annan miljö än den man är van vid. Dessutom tycker jag om att lära mig nya språk och detta språk verkade mycket intressant och annorlunda än italienska. Jag vill utmana mig själv i en okänd miljö och uppnå några av mina mål. Jag valde Sverige eftersom jag alltid har varit fascinerad av Nordeuropeiska länder, och speciellt Sverige.

Sofia

Jag heter Sofia jag är sjutton år och jag kommer från Chile. Jag valde Sverige för mitt utbyte för när jag var liten hade jag läst om Sverige och jag gillade kulturen. Jag ville också lära mig ett nytt språk som inte såg ut som mitt. Jag ville också förbättra min engelska, för jag visste att de i Sverige gillar att tala engelska.

Jag gillar svenska eftersom det är väldigt roligt språk enligt min åsikt, även om det är lite svårt. Dessutom gillar jag uttalet och intonationen av orden. Det finns många ord som jag tycker är väldigt roliga och det finns andra som liknar spanska men som på mitt språk har en helt annan betydelse.

;

2019-12-11Jonas Mollberg

språk  utbyte

Restaurang- och livsmedelsprogrammet på besök i Österrike.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är 13-28 april på besök i Österrike. Elever och lärare besöker restaurangskolan i Altmünster som restaurang- och livsmedelsprogrammet haft ett utbyte med i 18 år!

Gruppbilden är tagen vid Schönnbrun i Wien där vi har spenderat 2 dagar. Vi är nu i Altmünster och skall idag besöka skolan Berufsschuler.

2018-04-17Jonas Mollberg

utbyte  restaurangochlivsmedel  österrike

Japaner på besök!

Den 29:e september 2017 åkte eleverna som läser japanska till Göteborgs universitet för att träffa utbytesstudenter från Japan.

Den 24:e november hade vi besök av de fyra japanska utbytesstudenterna. Vi började först med att eleverna fick presentera sig på japanska inom gruppen. Efter detta så spelade vi flertalet olika sällskapsspel tillsammans. Sedan gick vi till Varberg centrum och tog vi en välförtjänt fika. Eleverna tyckte att det var jättekul, spännande och mycket givande både språkligt och personligt att umgås tillsammans med dem. Några till och med utbytte kontaktuppgifter med dem och de har stor förhoppning att kunna träffas igen någonstans i Japan!

Bildgalleri

2017-11-27Jonas Mollberg

utbyte  japanska

På praktik i Frankrike

Peder Skrivares skola har sedan ett flertal år haft praktikutbyte på handelsprogrammet med Montpellier i Frankrike. Utbytesprojektet är finansierat av EU:s ERASMUS+ program som skolan blivit beviljat i två år.

I år åkte sju spända och förväntansfulla elever med sina lärare Kristina Lundvall och Catharina Ekstrand Turries iväg för två veckors praktik i franska affärer.

Nu söker Handelsprogrammet praktikutbyte med annat land för nya utmaningar.

Eleverna arbetar utför olika arbetsuppgifter i butik. Utbytet sker på engelska och språket är en stor utmaning för eleverna när de möter de franska butiksägarna och kunderna. Eleverna märker hur duktiga de själva är på det engelska språket men det är inte ovanligt att fransmännen inte talar engelska alls.

Eleverna växer med uppgiften att arbeta och bo i ett annat land. Hemlängtan är inte ovanligt trots att det handlar om en kortare period. Trots de kulturella och inte minst språkliga skillnaderna är ändå arbetsuppgifterna inom handelsbranschen likvärdiga i de båda länderna.

Praktikutbytet har pågått i flera år men nu söker Handelsprogrammet praktikutbyte med annat land för nya utmaningar.

Kristina Lundvall berättar att: "Alla våra elever fick genomgående mycket goda omdömen från sina praktikplatser, kontaktpersonerna på de franska praktikplatserna var imponerade över deras arbetsvilja och goda kunskaper i allt som har med arbete i butik att göra. De har alla fått med sig fina omdömen hem."

Ali Reza Husseini var på en klädbutik i lyxsegmentet, Jean Gaillard, i centrum av Montpellier. Dawood Rahimi var på skobutiken Erbé som ligger mitt i centrum av Montpellier.

Andrea Dragstedt och Moa Bergemyr hade sin praktik på MHSC, Montpelliers fotbollsklubbs shop. Den ligger i shoppingcentret Odysseum.
Tilde Sylwan gjorde sin praktik på Banana Moon, en butik i Odysseum. Banana Moon säljer badkläder och alla strandtillbehör man kan behöva, som handdukar, solglasögon, sandaler och skor, solhattar mm.
Therese Hjers och Linnéa Widman praktiserade på Toys'r'us på ett annat stort köpcenter, Grand Sud.

2017-05-29Jonas Mollberg

handels-och-administrationsprogrammet  praktik  utbyte  frankrike  eu