Restaurang- och livsmedelsprogrammet på besök i Österrike.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är 13-28 april på besök i Österrike. Elever och lärare besöker restaurangskolan i Altmünster som restaurang- och livsmedelsprogrammet haft ett utbyte med i 18 år!

Gruppbilden är tagen vid Schönnbrun i Wien där vi har spenderat 2 dagar. Vi är nu i Altmünster och skall idag besöka skolan Berufsschuler.

2018-04-17Jonas Mollberg

utbyte  restaurangochlivsmedel  österrike

Japaner på besök!

Den 29:e september 2017 åkte eleverna som läser japanska till Göteborgs universitet för att träffa utbytesstudenter från Japan.

Den 24:e november hade vi besök av de fyra japanska utbytesstudenterna. Vi började först med att eleverna fick presentera sig på japanska inom gruppen. Efter detta så spelade vi flertalet olika sällskapsspel tillsammans. Sedan gick vi till Varberg centrum och tog vi en välförtjänt fika. Eleverna tyckte att det var jättekul, spännande och mycket givande både språkligt och personligt att umgås tillsammans med dem. Några till och med utbytte kontaktuppgifter med dem och de har stor förhoppning att kunna träffas igen någonstans i Japan!

Bildgalleri

2017-11-27Jonas Mollberg

utbyte  japanska

På praktik i Frankrike

Peder Skrivares skola har sedan ett flertal år haft praktikutbyte på handelsprogrammet med Montpellier i Frankrike. Utbytesprojektet är finansierat av EU:s ERASMUS+ program som skolan blivit beviljat i två år.

I år åkte sju spända och förväntansfulla elever med sina lärare Kristina Lundvall och Catharina Ekstrand Turries iväg för två veckors praktik i franska affärer.

Nu söker Handelsprogrammet praktikutbyte med annat land för nya utmaningar.

Eleverna arbetar utför olika arbetsuppgifter i butik. Utbytet sker på engelska och språket är en stor utmaning för eleverna när de möter de franska butiksägarna och kunderna. Eleverna märker hur duktiga de själva är på det engelska språket men det är inte ovanligt att fransmännen inte talar engelska alls.

Eleverna växer med uppgiften att arbeta och bo i ett annat land. Hemlängtan är inte ovanligt trots att det handlar om en kortare period. Trots de kulturella och inte minst språkliga skillnaderna är ändå arbetsuppgifterna inom handelsbranschen likvärdiga i de båda länderna.

Praktikutbytet har pågått i flera år men nu söker Handelsprogrammet praktikutbyte med annat land för nya utmaningar.

Kristina Lundvall berättar att: "Alla våra elever fick genomgående mycket goda omdömen från sina praktikplatser, kontaktpersonerna på de franska praktikplatserna var imponerade över deras arbetsvilja och goda kunskaper i allt som har med arbete i butik att göra. De har alla fått med sig fina omdömen hem."

Ali Reza Husseini var på en klädbutik i lyxsegmentet, Jean Gaillard, i centrum av Montpellier. Dawood Rahimi var på skobutiken Erbé som ligger mitt i centrum av Montpellier.

Andrea Dragstedt och Moa Bergemyr hade sin praktik på MHSC, Montpelliers fotbollsklubbs shop. Den ligger i shoppingcentret Odysseum.
Tilde Sylwan gjorde sin praktik på Banana Moon, en butik i Odysseum. Banana Moon säljer badkläder och alla strandtillbehör man kan behöva, som handdukar, solglasögon, sandaler och skor, solhattar mm.
Therese Hjers och Linnéa Widman praktiserade på Toys'r'us på ett annat stort köpcenter, Grand Sud.

2017-05-29Jonas Mollberg

handels-och-administrationsprogrammet  praktik  utbyte  frankrike  eu

Japaner på besök!

Den 25:e januari, 2017 hade eleverna som läser japanska ett besök av tre japanska utbytesstudenter som studerar på Göteborgs universitet.
Vi började först med att eleverna fick presentera sig på japanska inom gruppen till dessa tre utbytesstudenter. Efter detta så spelade vi flertalet olika sällskapsspel tillsammans. Sedan gick vi till Varberg centrum och tog vi en välförtjänt fika.
Eleverna tyckte att det var jättekul, spännande och mycket givande både språkligt och personligt  att umgås tillsammans med dem.

2017-02-07Jonas Mollberg

japanska  språk  universitet  utbyte

Välkomstfest på japanska

Den 30:e september åkte eleverna som läser japanska som modernt språk på PS till Göteborgs universitet för att delta i välkomstfesten till utbytesstudenterna från Japan.
I början var alla lite nervösa för att prata med japanerna på japanska, men till slut hade de så roligt! Vi hoppas nu att japanerna kan komma till vår skola för att ha mer tid med att prata med oss!

2016-10-14Jonas Mollberg

språk  japanska  utbyte