Besök från EU-kommissionen på PS.

Under två dagar har eleverna i Samhällstrean, internationell profil haft extra fokus på EU. Igår fick de besök av Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionen i Sverige och Klas Jansson, representant för EU parlamentets kontor i Sverige. De berättade om nuläget och om framtida utmaningar i EU. Idag fick klassen besök av vår egen halländske EU-parlamentariker Jörgen Warborn som berättade om arbetet i parlamentet och om maktkampen som råder i världen idag.

Eleverna som är Juniorambassadörer för EU håller för fullt på att förbereda sig för den resa till Europaparlamentet och Euroscola i Strasbourg de ska genomföra i början av november.

2019-10-25Jonas Mollberg

politik  besök  samhällsprogrammet  eu

Nya böcker maj 2019.

Ulrika Holgersson (red), Lena Wängnerud (red) - Rösträttens århundrade: kampen, utvecklingen och framtiden för demokratin i Sverige.

Mellan 1918 och 1922 infördes allmän och lika rösträtt i Sverige. När riksdagen inleder sitt hundraårsfirande av rösträtten i december 2018 utkommer denna populärvetenskapliga forskarantologi med texter av statsvetare, historiker, ekonomhistoriker, medieforskare, genusvetare och konstvetare. I tre delar, om bakgrunden, utvecklingen under 1900-talet och framtiden, berättar författarna om processerna som ledde fram till riksdagsbesluten, om människorna som arbetade med rösträttsfrågan och om vilka utmaningar demokratin står inför i dag. Utgiven i samarbete med Riksbankens Jubileumsfond.

Nya böcker maj 2019

2019-05-24Jonas Mollberg

boktips  biblioteket  demokrati  politik

16eka och 16ekb besökte kommunfullmäktige.

Genom ett samarbete mellan Svenska och Samhällskunskap fick klasserna 16eka och 16ekb besöka kommunfullmäktiges sessionssal för politisk debatt. De fick en introduktion över hur det fungerar i kommun politisk debatt av Jana Nilsson och fick sedan prova att själva debattera från talarstolen.

2018-05-31Jonas Mollberg

valdebatt  politik  studiebesök

Valdebatt på PS.

Valet närmar sig och på skolan finns många förstagångsväljare. Samhällskunskapslärarna ordnade igår en valdebatt för skolans treor mellan ungdomsrepresentanter från riksdagspartierna där de bland annat diskuterade skola och klimat. Moderator var Martin Erlandsson, journalist på HN.

2018-05-22Jonas Mollberg

valdebatt  politik