PS Vinner Utmärkelsen 2016!!

Nu är det avgjort. PS är vinnare av Utmärkelsen 2016, i kategorin gymnasium och för bästa kvalitet och samverkan i skola-arbetslivskontakter.

Juryns motivering

”Gymnasiet arbetar regelbundet och systematiskt med entreprenöriellt lärande och värdeskapande projekt där nära samverkan med yrkeslivet sker. Skolan arbetar långsiktigt dels genom branschdagar för åk 1 med inbjudna representanter från arbetslivet i syfte att inspirera och ge kunskap, dels med yrkesdagar i åk 2 för att ge en inblick i arbetsmarknaden och yrken, samt med jobbskuggning i åk 2 och 3 där elever på studieförberedande program får följa yrkesföreträdare under en vecka.
Gymnasieskolan har ett nytänk där ett exempel är en kompetensbytardag där lärare och SYV på skolan utbyter kompetenser med det lokala näringslivet. Ett annat exempel är den mötesplats på skolan som är öppen i syfte att ge eleverna inblick i olika branscher och yrken.”

Stort Grattis!

2016-12-01Jonas Mollberg

entreprenörskap  skola-arbetsliv

Varbergsgalan

PS har för andra året delat ut priset "Årets samarbete för framtiden". 2016 års pris gick till Isabelle och Kjell Simonsson på kommunikationsbyrån Paraiba AB.

Företaget engagerar sig i värdeskapande projekt där elever på Samhällsprogrammets mediainriktning får arbeta med skarpa case i samarbete med Paraibas kunder. De tar också emot elever på jobbskuggning och är varje år rådgivare till flera UF-företag.

Grattis Paraiba!

2016-10-26Jonas Mollberg

samhällsprogrammet  skola-arbetsliv  entreprenörskap

Mästarnas mästare - Västkustens mästare

I torsdags tillbringade Samhällselever, inriktning beteendevetenskap en härlig eftermiddag på stranden tillsammans med bland annat Patrik Sjöberg och Kenneth Andersson. Det var dags för Västkustens Mästare.

Eleverna hjälpte det organiserade eventföretaget att hålla ordning och koll vid de olika tävlingsmomenten.

Elevernas arbete bedömdes av deras lärare i Kommunikation Kristina Lindahl Andrén.

2016-09-05Jonas Mollberg

skola-arbetsliv  samhällsprogrammet

Ringhalspriset 2016

Årets Ringhalspris går till gymnasiestudenterna Hannes Karlsson, Clara Charlesson, Oscar Blommegård, Oliver Brink och Rawan Alkattan (på prisutdelningen saknades Oliver Welin Odeback).

Ringhalspriset

Ringhalspriset delas ut varje år till de elever som når bäst resultat i nationella prov i matematik, fysik och kemi. Priset är 1 000 kronor, en blomma – och ett sommarjobb på Ringhals till vinnarna.

Ringhalspriset syftar till att uppmana och uppmuntra elever att läsa vidare efter gymnasiet och skaffa sig en högre utbildning – helst som ingenjör, civilingenjör eller inom annan teknisk utbildning som Ringhals efterfrågar nu och i framtiden.

Pristagare:

Matematik:
1. Clara Charlesson, 13NAA
2. Oliver Welin Odeback, 13NAA
3. Hannes Karlsson, 13NAB

Fysik:
1. Hannes Karlsson, 13NAB
2. Oliver Brink, 14NAB
3. Oscar Blommegård, 14NAB

Kemi:
1. Oscar Blommegård, 14NAB
2. Rawan Alkattan, 14NAB
3. Oliver Brink, 14NAB

2016-06-13Jonas Mollberg

ringhals  skola-arbetsliv  matematik  fysik  kemi

Jobbsökarutbildning

En av metoderna vi arbetar med på PS-gymnasiet, för att stärka våra elever inför arbetslivet, är att ge förstärkt jobbsökarkunskap. Utbildningen genomförs på samtliga yrkesprogram i åk 2 eller 3 i samarbete med rekryteringsföretagen Lernia, Speed och Coast Consult. Jobbsökarutbildningen för de studieförberedande programmen genomförs av svenska- och engelskalärarna som under året också fått utbildning av bemanningsföretagen.

Utbildningen för yrkesprogrammen startar med en föreläsning som ger information om:

– Vad är ett bemanningsföretag?
– Platsannonser
– Personligt brev
– CV
– Anställningsintervju

Eleverna ges sedan möjlighet att söka ett fiktivt arbete genom att skriva CV och personligt brev. Därefter sänder eleverna ansökningshandlingarna till rekryteringsföretaget för feedback. Någon vecka senare får eleverna tillbaka sitt CV och personliga brev med synpunkter och kommentarer. Eleverna får också möjlighet att träffa rekryteringsföretaget för att ställa ytterligare frågor.

– Det här är något vi absolut vill fortsätta med. Det är ett bra sätt att samarbeta med näringslivet på, det skapar stort värde för våra elever. De flesta har aldrig skrivit ansökningshandlingar och nu får alla möjlighet att få fram något de kan ha glädje av i många år, säger Christer Lotzner, lärare på Bygg och Anläggningsprogrammet.

– Detta är jättekul, det ger oss massvis av ny energi. Vi saknade en sådan här aktivitet när vi själva gick i skolan och det känns bra att ge tillbaka nu, säger Arben Tulla och Jessica Andersson från Lernia.
– Vi tycker också det är viktigt att ge kunskap om bemanningsbranschen som också är en arbetsgivare som kanske inte alla känner till. Byggeleverna, som vi har genomfört utbildningen med, har i de flesta fall gjort ett kanonjobb med sitt CV och personliga brev.

- Vi skulle kunna anställa de direkt, fortsätter Arben och Jessica. Några elever har saknat motivation då de redan har en anställning klar till sommaren. Med de eleverna blir det ett bra samtal där vi och lärarna förklarar att om några år kan det vara lågkonjunktur och då kan ett bra CV vara skillnaden mellan anställning och arbetslöshet, avslutar Arben och Jessica.

2016-05-20Jonas Mollberg

entreprenörskap  skola-arbetsliv