PS får Varbergs kommuns hållbarhetspris!

Kommunens motivering: ”Peder Skrivares Skola i Varberg har ett fokus på lärande inom cirkulär ekonomi, som är ett nyckelbegrepp inom hållbar utveckling. Arbetet har gett stora ringar på vattnet inom näringslivet och internationellt.

Det har både ökat elevernas kunskap kring hållbarhet och cirkulär ekonomi, och gjort ämnet levande genom att skapa samarbeten med aktörer utanför skolan.

Detta goda exempel som inspirerar ungdomar att tänka, prova och aktivt verka för hållbarhet och en cirkulär omställning visar på ett stort engagemang och handlingskraft som får uttryck inte bara idag utan även i framtiden”.

2019-06-13Jonas Mollberg

priser  utmärkelse  cirkulärekonomi

Tidigare PS-elev får kommunens kulturstipendium!

Glaskonstnären Märta Karlsson - tidigare elev på estetiska programmets bild- och forminriktning - tilldelas Varbergs kommuns kulturstipendium för 2019. Märta tog nyligen sin master på HDK i Göteborg och har också studerat på Linneuniversitetet.

Ur motiveringen: Märta Karlsson för att hon utmanar och utvidgar rollen som designer genom att inkludera ekologi, antropologi och biologi i sitt arbete. Med hjälp av naturliga och lokala resurser skapar hon ett konsthantverk med stark koppling till sitt barndoms Varberg.

2019-06-12Jonas Mollberg

estetprogrammet  bildochform  utmärkelse  stipendie

Nya böcker maj 2019.

Ulrika Holgersson (red), Lena Wängnerud (red) - Rösträttens århundrade: kampen, utvecklingen och framtiden för demokratin i Sverige.

Mellan 1918 och 1922 infördes allmän och lika rösträtt i Sverige. När riksdagen inleder sitt hundraårsfirande av rösträtten i december 2018 utkommer denna populärvetenskapliga forskarantologi med texter av statsvetare, historiker, ekonomhistoriker, medieforskare, genusvetare och konstvetare. I tre delar, om bakgrunden, utvecklingen under 1900-talet och framtiden, berättar författarna om processerna som ledde fram till riksdagsbesluten, om människorna som arbetade med rösträttsfrågan och om vilka utmaningar demokratin står inför i dag. Utgiven i samarbete med Riksbankens Jubileumsfond.

Nya böcker maj 2019

2019-05-24Jonas Mollberg

boktips  biblioteket  demokrati  politik

Esteter på operabesök.

Galleri

Varje år åker estetiska- och naturestetiska programmets årskurs tre på en konsertresa till Göteborg. I år kunde naturesteterna tyvärr inte vara med. Tisdagen den 21:a maj besökte vi göteborgsoperan och såg "Figaros bröllop" i en modern version. Bra träning att orka med fyra akter under 3,5 timme:-)

2019-05-21Jonas Mollberg

resa  estetprogrammet  musik  konsert

PS på skol-SM för maskinförare.

Klicka för fler bilder

Maskinförare är ett viktigt yrke inom bygg- och anläggningsbranschen. I år har vi 11 elever i årskurs 2 och 7 elever i årskurs 3. Yrkesutbildningen sker genom ME-skolan i Munkagårdsgymnasiets lokaler.

Ett eget Skol-SM för maskinförare i åk 3 hålls varje år och i år hölls tävlingarna på Gutavallen i Visby på Gotland. 28 skolor genomförde teoretiska prov, men bara15 skolor kvalade in och fick åka till tävlingarna. Peder Skrivares skola var en av dessa. Axel Andersson i 16LARA representerade sin klass och tävlade i två grenar, hjulgrävare och lastmaskin. Olika moment med olika redskap på en hinderbana med lyft och precisionsövningar skulle köras på tid.

Exempel på tävlingsmoment och bedömning

De tävlande bedöms i sina färdigheter att framföra hjulgrävare och lastmaskin på ett säkert och kontrollerat sätt.

Praktiska tävlingsmoment som bedöms är bland annat:

• manövrering av maskinen i trånga utrymmen
  • hantering av säkra redskapsbyten
  • användning av arbetsredskap på ett säkert sätt t ex hantera
  • hängande last
  • lastgafflar i trånga passager
  • olika markförhållande som kan påverka.
  • behärska skopvolym och uppskatta vikten av grusmaterial, som lastas på lastbil med våg där vikten avläses.
  • precisionsövningar kan vara att med hjälp av maskin och redskap t ex:
  • stänga en tändsticksask – utan att trycka sönder den
  • picka ägg
  • balansera vatten
  • förflytta en pall med material.

Allt utförs under tidspress – och med publik.

Tävlingen vanns av Visbys egen tävlande, men Axel var fantastiskt duktig och fick för en intresserad publik visa upp vad han lärt sig under åren på sin utbildning. Med på dagarna i Visby var även klasskamraterna Rikard, Jouline, Hannes, Oscar, Aron och Alexzander, Peter Hedblom, yrkeslärare från ME-skolan och Marianne Jigenheim, kontaktlärare från Peder Skrivares skola.

2019-05-20Jonas Mollberg

tävling  fordons-och-transportprogrammet