Nu drar den nya maskinförarutbildningen igång på PS!

Nu drar den nya maskinförarutbildningen igång på PS. Det sker i samarbete med Maskinentreprenörerna och med moderna maskiner från Caterpillar.

Byggarbetslaget med nya lärare från ME-skolan samlas för att planera PS nyaste utbildning.

2017-08-17Jonas Mollberg

samarbeten  byggprogrammet

Oscar vann kemipris vid tävling i Thailand!

Oscar

Oscar Blommegård från Hyltebruk utsågs till bäste svensk i kemi i den internationella Kemiolympiaden. Vi gratulerar Oscar - som gått naturvetenskapsprogrammet på PS - till priset och önskar honom lycka till med sina fortsatta studier!

2017-08-13Jonas Mollberg

tävling  naturvetenskapsprogrammet  kemi

Årets RInghalspristagare

Ringhals delar varje år ut pris i tre kategorier, det är Matematik, Kemi och Fysik. Ettan, tvåan och trean får alla 1000 kronor var. Vinnaren får också erbjudande om sommarjobb på Ringhals.

Pristagarna i matematik är i år 1:a Oscar Blommegård 14NAB, 2:a Filip Johansson 14 NAB och 3:a Gustav Strandlycke 15NAC

I Kemi 1:a Oscar Blommegård 14NAB, 2:a Gustav Strandlycke 15NAC och 3:a Ruba Kal Omar 15NAA.

Vinnarna i Fysik är 1:a Oliver Brink 14NAB, 2:a Oscar Blommegård 14NAB och 3:a Gustav Strandlycke 15NAC

Grattis till alla vinnare!

2017-06-08Jonas Mollberg

skola-arbetsliv  matematik  fysik  kemi  ringhals

På praktik i Frankrike

Peder Skrivares skola har sedan ett flertal år haft praktikutbyte på handelsprogrammet med Montpellier i Frankrike. Utbytesprojektet är finansierat av EU:s ERASMUS+ program som skolan blivit beviljat i två år.

I år åkte sju spända och förväntansfulla elever med sina lärare Kristina Lundvall och Catharina Ekstrand Turries iväg för två veckors praktik i franska affärer.

Nu söker Handelsprogrammet praktikutbyte med annat land för nya utmaningar.

Eleverna arbetar utför olika arbetsuppgifter i butik. Utbytet sker på engelska och språket är en stor utmaning för eleverna när de möter de franska butiksägarna och kunderna. Eleverna märker hur duktiga de själva är på det engelska språket men det är inte ovanligt att fransmännen inte talar engelska alls.

Eleverna växer med uppgiften att arbeta och bo i ett annat land. Hemlängtan är inte ovanligt trots att det handlar om en kortare period. Trots de kulturella och inte minst språkliga skillnaderna är ändå arbetsuppgifterna inom handelsbranschen likvärdiga i de båda länderna.

Praktikutbytet har pågått i flera år men nu söker Handelsprogrammet praktikutbyte med annat land för nya utmaningar.

Kristina Lundvall berättar att: "Alla våra elever fick genomgående mycket goda omdömen från sina praktikplatser, kontaktpersonerna på de franska praktikplatserna var imponerade över deras arbetsvilja och goda kunskaper i allt som har med arbete i butik att göra. De har alla fått med sig fina omdömen hem."

Ali Reza Husseini var på en klädbutik i lyxsegmentet, Jean Gaillard, i centrum av Montpellier. Dawood Rahimi var på skobutiken Erbé som ligger mitt i centrum av Montpellier.

Andrea Dragstedt och Moa Bergemyr hade sin praktik på MHSC, Montpelliers fotbollsklubbs shop. Den ligger i shoppingcentret Odysseum.
Tilde Sylwan gjorde sin praktik på Banana Moon, en butik i Odysseum. Banana Moon säljer badkläder och alla strandtillbehör man kan behöva, som handdukar, solglasögon, sandaler och skor, solhattar mm.
Therese Hjers och Linnéa Widman praktiserade på Toys'r'us på ett annat stort köpcenter, Grand Sud.

2017-05-29Jonas Mollberg

handels-och-administrationsprogrammet  praktik  utbyte  frankrike  eu

Nya böcker april-maj 2017

Ditt liv och mitt  Märit kliver av tåget i Lund utan att själv förstå varför. Det är över femtio år hon senast var här och hon har inte längtat tillbaka en sekund. Hit kom hon som lovande läkarstuderande på 60-talet, en tid då folkhemmet växte och blomstrade. Men på Norra kyrkogården vittnar en massgrav om en annan verklighet. Här hamnade patienterna från Vipeholm, den stora anstalten för så kallade sinnesslöa strax utanför Lund. Det var där hennes bror gick under. Han som kallades Tok-Lars, Vidundret eller  Haltelyttelasse. Vad var det som hände för alla dessa år sedan? Och vem bär egentligen skulden?

Nya böcker april-maj 2017

2017-05-29Jonas Mollberg