Att välja till gymnasiet

I valet och kvalet
Att välja program är inte så lätt och tyvärr finns det ingen patentlösning för hur man väljer rätt. Några tips på vad du bör tänka på när du funderar över ditt val.

Börja i tid och håll valet öppet
Valet blir lättare om du tar dig tid att ta reda på tillräckligt om dig själv.Utifrån det vet du vilka program som passar bäst. Först då kan du ta ett bra beslut.

Utgå från dig själv och dina egna intressen
Det är ju du som ska gå programmet. Visst är det viktigt vad din familj tycker, var dina kompisar ska gå, men glöm inte bort att lyssna på vad du själv vill!

Tänk högt och prata om ditt val
När du sätter ord på ditt val och hur du tänkt blir allt mycket tydligare. Då kommer du att märka om du tänkt igenom det tillräckligt. Ta gärna fram flera "favoritalternativ" och jämför.

Våga drömma och testa något nytt
Alternativen är många och alla karaktärsämnen är i stort sett nya för dig. Ta reda på vad de handlar om så vet du om programmet är något för dig. Besök skolorna - känn efter och lyssna på det du läst om.

Fråga dig själv:
Vilka är mina starka sidor och talanger? Är jag kreativ och konstnärlig eller mer analytisk och strukturerad? Social och utåtriktad? Omsorgsfull och begrundande? Be din familj och dina vänner om hjälp. Ibland kan det vara svårt att se vad man själv är bra på! Vilka är mina favoritämnen? Är jag teoretiker eller mer praktiskt lagd? Drömmer jag om högskola eller vill jag ut i arbetslivet så fort som möjligt? Vilket är mitt drömyrke?

Värt att tänka på
Alla program kan med tillval ge grundläggande högskolebehörighet. Med en godkänd examen väntar många möjligheter för dig. Det är vikigt att du väljer ett program som passar dig både vad gäller intresse och nivå. Yrkesprogrammen ger dig förberedelse att gå ut i arbetslivet. Fundera över vilka ämnen som verkligen intresserar dig. Då kommer säkert studierna att gå bra för dig. Låg intagningspoäng betyder inte att studierna är lättare. Poängen är ingen kunskaps- eller betygsgräns utan beskriver konkurrensen om platserna.  Känner du dig villrådig och har svårt att bestämma dig? Eller är du redan klar över vad du vill i framtiden? Ta dig tid att titta igenom utbudet av program. Fundera, diskutera och framförallt - våga sikta framåt!

Meritpoäng vid ansökan till högskolan/universitet

Meritpoäng

För intagningspoäng och statistik klickar du på länken "Antagningsstatistik" under rubriken "Antagning" i toppmenyn. Länken öppnas i ett nytt fönster och i detta klickar du på länken "Statistik"

Publicerad av Jonas Mollberg, 2014-04-23