PS SYV

Studie- och yrkesvägledning på Peder Skrivares skola

Studievägledning finns för den som vill ha ett bra och allsidigt underlag för sitt val av utbildning och yrke. Detta kan gälla både kunskaper om sig själv och kunskaper om vilka alternativ som finns. Studievägledning är en process där man kan få hjälp att finna svar på frågorna:

• Vem är jag?
  • Vad vill jag?
  • Vad kan jag?
  • Vilka alternativ finns?
  • Hur når jag målet?
  • Hur skall jag gå tillväga?

Hjälp med studieval

Studie- och yrkesvägledarna erbjuder hjälp med studieval både inför, under och efter gymnasietiden. SYV kan också bistå med vägledningssamtal, studieplanering och informationssökning. Under de senaste 10 åren har utbudet av utbildningar ökat och arbetsmarknaden förändrats. Därför krävs det att eleven själv är aktiv och lägger ner mycket tid på att söka information. Det är många frågor som behöver tas ställning till. Kataloger och anmälningsmaterial till utbildningar och högskoleprovet finns i våra väntrum i hus 1 och 9. På sin dator kan  eleven söka efter utbildningar, göra intressetest, räkna ut sitt medelvärde på betyg, få information om lägsta antagningspoäng vid ansökan till högskola/universitet mm.

Information inför val till högre årskurs.

Till högre årskurs ska alla elever välja individuellt val. Beroende på vilket program eleven går ska också inriktningsval och val av programfördjupning göras. Information ges till klassen under december-januari. Ansökan görs på datorn och ska vara klart i början av februari.

Publicerad av Britt-Marie Winroth, 2013-07-04