Vård- och omsorgsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med människor. I alla omvårdnadsyrken handlar det om att möta människor som behöver hjälp och stöd i olika livssituationer. Omvårdnadsyrken utgår ifrån en människosyn som betonar människors lika värde, mänsklig värdighet, livskvalitet och välbefinnande. I yrkesrollen möter du människor i olika åldrar och med olika förutsättningar.

I ditt yrkesutövande kommer kunskaper från olika ämnesområden som medicin, pedagogik, sociologi, psykologi och vårdvetenskap att kombineras. Vi erbjuder fördjupningspaketet Akutsjukvård. Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen med goda möjligheter att få ett arbete direkt efter gymnasiet.

På skolan

I ditt yrkesutövande kommer kunskaper från olika ämnesområden som medicin, pedagogik, sociologi, psykologi och vårdvetenskap att kombineras. I kursen räddningsmedicin samarbetar vi bland annat med räddningstjänsten.
Under utbildningen varvas teori med praktik och utbildningen innehåller minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärarande APL. Det innebär att delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser där du får arbetslivserfarenhet och möjlighet att knyta viktiga kontakter inför framtida jobb. Vårdarbete innebär ofta att du behöver förflytta dig mellan olika platser. Peder Skrivares Vård- och omsorgsprogram erbjuder därför körkortsteori och en start med körlektionerna.

Efter gymnasiet

Plugga vidare

Du kan fortsätta att studera på en yrkeshögskola direkt efter avslutad utbildning. Om du väljer att läsa svenska 3 och engelska 6 under din utbildning kan du få grundläggande högskolebehörighet.

Lärlingsutbildning

Att vara lärling innebär en unik möjlighet att lära sig ett yrke genom att kombinera arbete på en arbetsplats med studier i skolan. För dig som väljer lärling betyder det att du läser första och andra året på skolan för att under tredje skolåret påbörja lärlingsutbildning. Du har samma kurs­ utbud som de elever som väljer att läsa skolför­ lagt. Du kan givetvis välja att läsa grundläggande behörighet som lärling.

Från och med tredje året har du tre dagars yrkespraktik, samt två dagars studier på skolan per vecka!

På PS kan du läsa lärlingsutbildning inom yrkesutgångarna Psykiatri, Äldreomsorg samt Funktionshinder (LSS).

Kursöversikt - vård- och omsorgsprogrammet

Här ser du hur mycket du pluggar av de olika ämnena. Siffrorna visar hur många poäng (samma som timmar) du läser av varje ämne under hela din utbildning.

Detta pluggar alla på vård- och omsorgsprogrammet

• Engelska 100
  • Individuellt val 200
  • Gymnasiearbete 100