Vi använder cookies för att förbättra ditt besök på webbplatsen och för att analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med Google. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Läs mer om cookies här »

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram som vänder sig till dig som har ett intresse för mat och matlagning. Kreativitet och en vilja att utveckla sin sociala förmåga är också bra att ha med sig. Efter examen har du de kunskaper som behövs för att arbeta inom restaurang- och livsmedelssektorn.

På skolan

Under utbildningen utvecklar du dina kunskaper inom de delar av restaurang- och livsmedelsbranschen där man arbetar nära kunderna. Du lär dig om livsmedelsproduktion, matlagning och service och om måltiden som helhet. Utbildningen ger dig också kunskaper i arbetsmiljö, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering. Yrken inom restaurang- och livsmedelsbranschen kräver att du ska kunna arbeta både självständigt och i grupp, därför ingår det i utbildningen att du får utveckla din förmåga att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörd och arbeta självständigt.

I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärarande, APL. Det betyder att du under minst 15 veckor kommer att jobba på en arbetsplats inom ditt yrkesområde. APL bidrar till att du utvecklar yrkeskunskaper och får en inblick i yrket du har valt. APL kan också ge dig ett värdefullt kontaktnät inför framtiden och ett arbete efter dina studier. Under tiden på programmet får du även praktisera i vår egen restaurang, Restaurang Peder.

Efter gymnasiet

Efter examen har du de kunskaper som behövs för att arbeta inom restaurang- och livsmedelssektorn. Du har goda chanser att få ett arbete direkt efter avslutad gymnasieutbildning.

Plugga vidare

Efter gymnasietiden kan du fortsätta direkt på en yrkeshögskola. Du har möjlighet att välja till kurser under skoltiden för att få en grundläggande högskolebehörighet.

 Lärlingsutbildning

Att vara lärling innebär en unik möjlighet att lära sig ett yrke genom att kombinera arbete på en arbetsplats med studier i skolan. För dig som väljer lärling betyder det att du läser första året på skolan för att under andra skolåret påbörja lärlingsutbildning. Du har samma kursutbud som de elever som väljer att läsa skolförlagt. Du kan givetvis välja att läsa grundläggande behörighet som lärling.

Från och med andra året har du tre dagars yrkespraktik, samt två dagars studier på skolan per vecka!

Som lärling kan du läsa programmets samtliga yrkesinriktningar dvs Bageri­ och konditori, Färskvaror och delikatess samt Kök och Servering.

Kursöversikt - inriktning kök och servering

Här ser du hur mycket du pluggar av de olika ämnena. Siffrorna visar hur många poäng (samma som timmar) du läser av varje ämne under hela din utbildning.

Detta pluggar alla på Restaurang och livsmedelsprogrammet

  • Engelska 100
  • Historia 50
  • Idrott och hälsa 100
  • Matematik 100
  • Naturkunskap 50
  • Religionskunskap 50
  • Samhällskunskap 50
  • Svenska 100
    eller svenska som andraspråk

Kurser på inriktningen

  • Hygien 100
  • Livsmedel- och närings-kunskap 200
  • Branschkunskap 100
  • Service och bemötande 100
  • Matlagning 100
  • Mat och dryck i kombination 100
  • Servering 100
  • Drycker och ansvarsfull alkoholservering 100
  • Matlagning 700
  • Individuellt val 200
  • Gymnasiearbete 100

 

Programstruktur

Vill du veta mer kontakta

Studie- och yrkesvägledare:
Catharina Blixt Jeppsson
0706-188039

Rektor:
Petter Öhrling
0705-688437

Biträdande Rektor:
Matt Wolcott
0705-688436

Dela sidan:  2017-10-25Jonas Mollberg