SKOLA - ARBETSLIV

Ung Företagsamhet på PS

Barn- och utbildningsförvaltningens mål är att göra barn och ungdomar anställningsbara och att skolan har bra utvecklade kontakter med näringslivet. Ett led i detta är att arbeta entreprenöriellt och bla med Ung Företagsamhet (UF). UF är en metod där elever startar och driver ett företag under ett läsår. PS

UF finns på Teknik-, Ekonomi-, Handels-, Industri-, Estet-, Fordon- och transportprogrammet, Introduktionsprogrammet, Gymnasiesäskolan och som individuellt Val. Under läsåret 16/17 fanns ca 40 st UF-företag.

Skolan arbetar mycket aktivt med att skapa goda förutsättningar för skolans UF-företag. PS har 2013, 2014, 2015 och 2017 har PS blivit utsedd till Årets UF-skola i Halland.

För första gången lyckades PS 2017 få med tre UF-företag till SM-final!

Årets Hantverk:
Sweet Creations UF - Felicia Jarnung

Motivering: Med stor pondus, djup och gedigen
kunskap introducerar hon oss i sitt hantverk.
En power woman med stor passion för socker och
smör.
Årets Tjänst:
Style Me UF - Celina Hansson
Ett företag som är i fullgång och redan har en
etablerad kundkrets. Med stil och förtroende
lyfter hon sina kunder och plockar fram deras
personligheter med stor professionalism.
Genom idén med att kombinera gammalt och nytt
ligger tjänsten helt rätt i tiden.
Årets Produktutveckling:
Fidgety UF -
Martin Olsson, Elvin Tengdahl
Vi fokuserade på nyhetsvärde, användbarhet och
framtida marknadspotential. I början kände vi i juryn
oss smått stressade av alla fantastiska bidrag. Men
när vi handgripligen följde upp alla produkterna på
mässgolvet fanns det en som lugnade oss mer än
andra.

Vad händer under ett UF år?

UF-året startar som vanligt med att skapa företag och smarta affärsidéer. I samband med det genomförs Business Lab. Det är en kreativ workshop med syfte att utveckla affärsidéer eller företag i expressfart. Genom mindmaps går UF-företagen igenom en process som leder fram till en actionplan som visar vad UF-företaget behöver göra det kommande året för att nå sina uppsatta mål. Dessutom har de efter workshopen lagt grunden för alla delar som finns i en affärsplan. Business Lab är ett samarbete mellan Nyföretagarcentrum, UF Halland och PS.

Varje höst arrangeras PS-panelenUnder en kväll samlas alla skolans UF-företag för att under några timmar få råd och tips från ett 30-tal av Varbergs bästa företagare.

När julen närmar sig har de flesta företag kommit igång och alla events kring jul är ett bra tillfälle att vara med på. Alla skolans företag får då möjlighet att på olika lokala events marknadsföra sig och komma igång med sälj.

I februari är  det dags att ta nästa steg i företagens utveckling och då är det dags för mässa. Första mässan att vara med på är Seniormässan i Sparbankshallen. Detta är ett bra tillfälle att bygga sin första monter och att återigen träffa kunder, denna gång tusentals seniorer.

I mars är det sedan dags för den regionala UF-mässan "Entreprenörskap på riktigt" att arrangeras. Under en dag ställer länets samtliga UF-företag ut och vinnare koras i ett antal olika kategorier vid en prisutdelning med grymt drag!

2018 kommer två UF-företag få möjlighet att åka till Portugal och deltaga på mässa i Lissabon.  Målet är att låta UF-företag bedriva en del av sin verksamhet i en internationell miljö och få möjlighet att träna språk, kultur och skapa nya kontakter. Företagen kommer också göra skol- och företagsbesök. De företag som har bästa affärsidé  kopplat till skolans nya fokus i cirkulär ekonomi kommer att få möjlighet till åka till Lissabon.

För alla UF-företag avslutas året med att en årsredovisning görs. Året summeras och förhoppningsvis har UF-företagarna fått massvis av ny kunskap som de kan ha glädje av i framtiden.

UF i media

PS Årets UF-skola 2017
PS vann SM-guld
PS kan vinna SM-guld

UF-företagare utvecklar i expressfart.
PS-panelen 2015
Månadens UF-företag i December - CU Design
PS är återigen Årets UF-skola
Premiär för UF-gala