Skolutbyte med Berlin våren 2011

Också i år besökte vi vår partnerskola Gustav Heineman Oberschule i Berlin. Här är vi i riksdagskupolen. Två elever i gruppen; Sanna och Jacob, berättar lite mer om resan

Berlin 2011_01

Sanna berättar

Berlin 2011_02

Elever från Berlin var här på besök i slutet av augusti. Vi svenskar var i Berlin på ”återbesök” i slutet av mars. Det var första gången jag var i Berlin och jag är verkligen glad att jag fick se staden. Den första dagen vi var där var en måndag. Då var jag med min ”utbytespartner”, Xenia, i skolan. Skolan var ungefär så som jag har föreställt mig att en amerikansk skola är. Jag uppfattade det nog så därför att eleverna bar omkring på sina ryggsäckar hela skoldagen. Dessutom fanns det en cafeteria där man kunde köpa lunch, men det var ingen gratis mat. Alla lektioner började och slutade samtidigt, detta markerades med en ringade klocka.

Den andra dagen (tisdag) var vi svenskar i de östra delarna av Berlin. Där gick vi gick  längs med Berlinmuren. Det som finns kvar av muren är målat av olika konstnärer. På bilden ser man att vi står framför en bil. Det är en Trabant som var en typisk östtysk bil.

På torsdagen fick vi göra egna besök någonstans i staden för att ta bilder till ett projekt. Då var jag och Emma i Berliner Dom. Kyrkan var jättestor och verkligen fin. Ändå var det utsikten från taket som verkligen gjorde intryck på mig. Man kunde se hela Berlin därifrån! Jag kan inte namnen på alla hus, men jag kände ändå igen några. Jag kände bland annat igen Riksdagshuset och TV- tornet. Att det var fint väder gjorde bara upplevelsen ännu bättre!

Nästan varje kväll gjorde vi något tillsammans. På torsdagen var alla svenskar och tyskar på en musikal. Den hette Hinter dem Horizont, det var en var en historia om förbjuden kärlek mellan på två unga personer, en i Västberlin och en i Östberlin. Jag tyckte att det var en bra musikal och det var som en liten historialektion samtidigt som skådespelarna sjöng bra musik. Tyskarna visade oss också nattlivet i Berlin.

Jacob berättar om kuddkriget vid Brandenburger Tor

Berlin 2011_03

Den första dagen i Berlin träffades vi vid Brandenburger Tor för att delta i ett kuddkrig. Det var riktigt mycket folk, ca. 3000 personer var med. Det kallas för en "Flashmob" och det är när flera personer bestämmer sig för att göra något speciellt tillsammans vid en speciell tidpunkt. Efter ett tag var luften så tät av fjädrar att man knappt kunde andas. Jag kunde inte ha på mig min kavaj mer den följande veckan, eftersom fjädrarna verkligen inte gick att få bort. Det kliade säkert en timme i halsen på mig, ända tills jag drack lite vatten. Även nästa dag var torget fullt med fjädrar.

Publicerad av Jonas Mollberg, 2011-11-17