Start / Utbildning / Yrkesprogram / Restaurang- och livsmedelsprogrammet / Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Allmänt om programmet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska du ha de kunskaper som behövs för att arbeta inom restaurang- och livsmedelssektorn, till exempel i restaurang och med färskvaror. På Peder Skrivers skola erbjuder vi inriktningen Kök och servering.

Utbildningen ska utveckla dina kunskaper inom de delar av restaurang och livsmedelsbranschen där man arbetar nära kunderna med i första hand hantverksmässiga metoder, såväl traditionella som moderna. Den ska också utveckla dina kunskaper om och färdigheter i livsmedelsproduktion, matlagning och servering liksom dina kunskaper om måltiden som helhet. Utbildningen ska även ge kunskaper i arbetsmiljö, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering.

Arbetet nära kunderna ställer krav på goda kunskaper i kommunikation och service. Utbildningen ska därför utveckla din förmåga att bemöta kunder. Även kunskaper i exponering och skyltning av varor ska ingå i utbildningen. Du ska vidare utveckla förmågan att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörda, arbeta självständigt och kunna använda yrkets fackspråk. Utbildningen ska även utveckla din förmåga att arbeta med planering, organisation och ekonomi

I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande. Det arbetsplatsförlagda lärandet ska bidra till att du utvecklar yrkeskunskaper och en yrkesidentitet samt förstår yrkeskulturen och blir en del av yrkesgemenskapen på en arbetsplats.

Inriktningar

Kök och servering

RL Kök och servering

Inriktningen kök och servering ska ge kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som kock, kallskänka, servitris eller servitör.

 
 
 
 

Inriktningen kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola. Du har också möjligheten att läsa kurser under gymnasietiden som ger dig grundläggande behörighet till högskolan.

Exempel på yrkesutgångar

  • Kock
  • Kallskänka
  • Servitris/Servitör

 

Programstruktur 

ft

 

Vill du veta mer kontakta

Studie- och yrkesvägledare:
Catharina Blixt Jeppsson
0706-188039
 

Rektor:
Petter Öhrling
0340-69 73 03
070-5688437
 

Biträdande Rektor:
Matt Wolcott
0340-88 760
 


 

 

 
Publicerad av Jonas Mollberg, 2014-09-18
Restaurang Peder logo
Restaurang Peder
Veckans meny på Restaurang- och livsmedelsprogrammets restaurang - Restaurang Peder.