PS-bloggen Peder Skrivares skola, Varberg. Nu drar den nya maskinförarutbildningen igång på PS! Thu, 17 Aug 2017 07:22:30 +0200

Nu drar den nya maskinförarutbildningen igång på PS. Det sker i samarbete med Maskinentreprenörerna och med moderna maskiner från Caterpillar.

Byggarbetslaget med nya lärare från ME-skolan samlas för att planera PS nyaste utbildning.

]]>
Oscar vann kemipris vid tävling i Thailand! Sun, 13 Aug 2017 13:06:51 +0200 Oscar

Oscar Blommegård från Hyltebruk utsågs till bäste svensk i kemi i den internationella Kemiolympiaden. Vi gratulerar Oscar - som gått naturvetenskapsprogrammet på PS - till priset och önskar honom lycka till med sina fortsatta studier!

]]>
Årets RInghalspristagare Thu, 08 Jun 2017 17:09:01 +0200

Ringhals delar varje år ut pris i tre kategorier, det är Matematik, Kemi och Fysik. Ettan, tvåan och trean får alla 1000 kronor var. Vinnaren får också erbjudande om sommarjobb på Ringhals.

Pristagarna i matematik är i år 1:a Oscar Blommegård 14NAB, 2:a Filip Johansson 14 NAB och 3:a Gustav Strandlycke 15NAC

I Kemi 1:a Oscar Blommegård 14NAB, 2:a Gustav Strandlycke 15NAC och 3:a Ruba Kal Omar 15NAA.

Vinnarna i Fysik är 1:a Oliver Brink 14NAB, 2:a Oscar Blommegård 14NAB och 3:a Gustav Strandlycke 15NAC 

 

Grattis till alla vinnare!

]]>
På praktik i Frankrike Mon, 29 May 2017 14:10:33 +0200 Peder Skrivares skola har sedan ett flertal år haft praktikutbyte på handelsprogrammet med Montpellier i Frankrike. Utbytesprojektet är finansierat av EU:s ERASMUS+ program som skolan blivit beviljat i två år.

I år åkte sju spända och förväntansfulla elever med sina lärare Kristina Lundvall och Catharina Ekstrand Turries iväg för två veckors praktik i franska affärer.

Nu söker Handelsprogrammet praktikutbyte med annat land för nya utmaningar.

Eleverna arbetar utför olika arbetsuppgifter i butik. Utbytet sker på engelska och språket är en stor utmaning för eleverna när de möter de franska butiksägarna och kunderna. Eleverna märker hur duktiga de själva är på det engelska språket men det är inte ovanligt att fransmännen inte talar engelska alls.

Eleverna växer med uppgiften att arbeta och bo i ett annat land. Hemlängtan är inte ovanligt trots att det handlar om en kortare period. Trots de kulturella och inte minst språkliga skillnaderna är ändå arbetsuppgifterna inom handelsbranschen likvärdiga i de båda länderna.

Praktikutbytet har pågått i flera år men nu söker Handelsprogrammet praktikutbyte med annat land för nya utmaningar.

Kristina Lundvall berättar att: "Alla våra elever fick genomgående mycket goda omdömen från sina praktikplatser, kontaktpersonerna på de franska praktikplatserna var imponerade över deras arbetsvilja och goda kunskaper i allt som har med arbete i butik att göra. De har alla fått med sig fina omdömen hem."

Ali Reza Husseini var på en klädbutik i lyxsegmentet, Jean Gaillard, i centrum av Montpellier. Dawood Rahimi var på skobutiken Erbé som ligger mitt i centrum av Montpellier. 

Andrea Dragstedt och Moa Bergemyr hade sin praktik på MHSC, Montpelliers fotbollsklubbs shop. Den ligger i shoppingcentret Odysseum.
Tilde Sylwan gjorde sin praktik på Banana Moon, en butik i Odysseum. Banana Moon säljer badkläder och alla strandtillbehör man kan behöva, som handdukar, solglasögon, sandaler och skor, solhattar mm.
Therese Hjers och Linnéa Widman praktiserade på Toys'r'us på ett annat stort köpcenter, Grand Sud.

 

]]>
Nya böcker april-maj 2017 Mon, 29 May 2017 10:29:32 +0200 Ditt liv och mitt  Märit kliver av tåget i Lund utan att själv förstå varför. Det är över femtio år hon senast var här och hon har inte längtat tillbaka en sekund. Hit kom hon som lovande läkarstuderande på 60-talet, en tid då folkhemmet växte och blomstrade. Men på Norra kyrkogården vittnar en massgrav om en annan verklighet. Här hamnade patienterna från Vipeholm, den stora anstalten för så kallade sinnesslöa strax utanför Lund. Det var där hennes bror gick under. Han som kallades Tok-Lars, Vidundret eller  Haltelyttelasse. Vad var det som hände för alla dessa år sedan? Och vem bär egentligen skulden?

Nya böcker april-maj 2017

]]>
Dramatik på Fordonsprogrammet Thu, 11 May 2017 16:17:41 +0200

Vård- och Omsorgsprogrammet och Fordons- och transportprogrammet jobbar en dag varje år tillsammans med säkerhet. I år var det 14VO och 16FT som lärde av varandra.

Fordonseleverna visade vad man kan göra själv med bilen utan att behöva lämna in till verkstad och fick av Vårdeleverna lära sig hur man ska agera IVPA- I väntan på ambulans, när det händer en olycka på en arbetsplats.

Räddningstjänst och ambulans närvarade också för att visa hur en räddningsaktion vid trafikolycka kan gå till. För att göra det hela så verklighetstroget  som möjligt fick en elev spela fastklämt trafikoffer.

Eleven fick på sig halskrage och blev sedan utplockad av räddningstjänsten genom  att de klippte upp bilen och lyfte av taket. Tillsammans med ambulanspersonal lyftes sedan "offret" ur bilen till väntande ambulans. Allt slutade lyckligt!

]]>
En dag med street photography Fri, 28 Apr 2017 17:20:28 +0200

Under påsklovet åkte Foto-2 gruppen i Bild & Form till Göteborg för att fotograferade människor. Vi gick bland annat omkring i Haga, på Järntorget och i Palmhuset och fotade inte ont anande söndagsflanörer. Det resulterade i många intressanta ögonblicksbilder och även många möten med göteborgare som undrade vad vi höll på med. Det är lite generande att slänga upp en kamera i ansiktet på en vilt främmande människa och ta en bild. Så man behöver förklara sig då och då. Men i en större stad som Göteborg är det större chans att det sker obemärkt.

 Bildgalleri

]]>
Oscar Blommegård till internationella finalen i kemiolympiaden! Wed, 26 Apr 2017 12:11:07 +0200 Oscar Blommegård, 14NAB, har gått vidare till den internationella finalen i kemiolympiaden.

Han ingår nu i det svenska kemilandslaget som består av fyra elever. De kommer att tävla mot ca 300 gymnasieelever från övriga världen. Finalen hålls i Thailand 6-15 juli.

Lycka till!

]]>
Nya böcker på biblioteket Tue, 25 Apr 2017 13:45:17 +0200 Rimligt lyckade ögonblick (2017) är tredje boken om Emanuel Kent. Det är dags att börja gymnasiet och nu måste han klara sig på egen hand, utan bästa kompisen Tore. Redan vid uppropet lyckas han göra bort sig och sen fortsätter den strida ström av pinsamheter som är Emanuels liv. Som läsare får man nästan ta pauser ibland, för att det blir så plågsamt. Men Emanuel kämpar på, enligt tesen att livet består av ett antal rimligt lyckade ögonblick och det gäller att inte missa dessa.

Böckerna om Emanuel passar för den som vill ha lite snabbläst underhållning. Det går att läsa böckerna fristående, men det är roligare att läsa dem från början. Del ett heter Konsten att ha sjukt låga förväntningar (2015), del 2 Manifest för hopplösa (2015).

Lista över nya böcker

]]>
Konsertbesök på Rosenfred Mon, 03 Apr 2017 22:26:41 +0200

Torsdagen den 23:e mars gästades PS av den fantastiske dragspelaren Roberto Constantin. Han gav en uppskattad konsert i Rosenfredsskolans aula för elever från alla inriktningarna på det estetiska programmet. 

]]>
Robotdemo på PS Thu, 30 Mar 2017 13:37:32 +0200

Onsdagen den 29 mars samlades 25 grundskoleelever i matsalen i hus 9. Där visade de upp sina "Robotarbeten". Det kom också ett antal tekniklärare från grundskolan för att se vad eleverna åstadkommit. Efter uppvisningen var det demonstration/information för PS-lärare och grundskolelärare om olika programmeringsplattformar. Arrangemanget planerades av av Bengt Nilsson och Fredrik Einarsson från PS och tekniklärare från grundskolorna: Ankarskolan, Almers och Påskberget.

 Bildgalleri                

]]>
Claes är regionsmästare i VVS Thu, 23 Mar 2017 15:01:02 +0200

Claes Tilgård 14LAR vann Regionsmästerskapet 2017 i VVS för tredje årselever.

Skolmästare från förstklassiga skolor har deltagit i en praktisk tävling som genomförts i 7 regioner under vecka 11 och 12. Regionmästerskapet anordnas under en dag på en förstklassig skola och tävlingen består av två olika praktiska uppgifter.]]>
Vinnare! Fri, 17 Mar 2017 15:48:27 +0200

Vi har grymma elever! Det är inget nytt men idag är vi extra stolta då tre av årets vinnare  på  Ung Företagsamhets mässa Entreprenörskap på riktigt kommer från PS. Alla elever som deltog ska känna sig nöjda med allt sitt slit, men extra glada är

Celina i Style Me UF som vann Årets tjänst

Felicia i Sweet Creations UF som vann Årets hantverk

Elvin och Martin i Fidgety UF som vann Årets produktutveckling

Stort Grattis!

Nästa steg för dessa företag är att tävla i SM i Stockholm 8-9 maj.

]]>
Fina resultat av PS-elever i två stora tävlingar! Tue, 14 Mar 2017 15:22:27 +0200

På enhet 2 har PS haft fina resultat i två stora tävlingar, nämligen:

- Den Internationella kemiolympiaden som är en världsomfattande kunskapstävling i kemi för gymnasieelever. Den har arrangerats årligen sedan 1969. Sverige har deltagit sedan 1974. I denna har Oscar Blommegård, 14NAB, som en av 10 finalister gått vidare till den nationella finalen i Linköping den 24-25 mars.

 - Gymnasiecaset som är en tävling som arrangeras av Industriell Ekonomi på Linköpings Universitet i samarbete med Adecco. Tävlingen anordnas för elever i årskurs två och tre på natur- och teknikprogrammen och testar deltagarnas problemlösningsförmåga i form av caselösning.
Gymnasiecaset är Sveriges största casetävling för gymnasieelever där de fyra bästa lagen ( av ca 400 lag ) blir inbjudna till spektakulära finaldagar i Linköping 4-5 april.Till final gick ett lag bestående av Emilia Andersson, Felix Bengtsson, Oscar Blommegård och Elvin Tengdahl (alla från 14NAB).

]]>
Slaget om PS har startat Thu, 09 Mar 2017 10:25:14 +0200

Studentkommittén har i år startat upp "Slaget om PS" för avgångsklasserna. Första deltävlingen var en fotbollsturnering där 14NAB avgick som segrare. Nästa tävling handlar om retorik och allmänbildning.

Vi väntar med spänning på kommande resultat.

]]>
Peder skrivares gymnasiesärskolas musikal Fri, 10 Feb 2017 10:28:14 +0200

Nu har repetitionerna av Peder Skrivares gymnasiesärskolas musikal startat! Du kan följa arbetet på Peder skrivares hemsida ». Premiären sker i mitten av maj på Teater Halland. Föreställningarna riktas mot årkurs 3-6. 

För mer information om tider och platsbokning se Teater Hallands hemsida längre fram i vår!

]]>
Ny maskinförarutbildning på Peder Skrivares Skola! Thu, 09 Feb 2017 16:13:33 +0200 Den nya maskinförarutbildningen på Peder Skrivares Skola i Varberg sker i samarbete med Maskinentreprenörerna och med moderna maskiner från Caterpillar. Foto: ME

Höstterminen 2017 drar Peder Skrivares Skola i Varberg igång inriktningen anläggningsfordon inom Bygg- och anläggningsprogrammet. Utbildningen startas i nära samarbete med ME-skolan, skolan kommer utvecklas till ett ME-utbildningscenter för maskinentreprenörer i regionen. Peder Skrivares Skola är ett väletablerat gymnasium med flera yrkesinriktade utbildningar.

För vidare information kontakta:
Tobias Ramstedt, Rektor, Peder Skrivares Gymnasieskola, tfn: 070-6388472
Tomas Lindberg, projektledare skolutveckling på ME, tfn: 076-5173540 
Per Ek, Regionchef, ME Södra, tfn:0708-101959

Läs mer

]]>
Japaner på besök! Tue, 07 Feb 2017 08:37:43 +0200

Den 25:e januari, 2017 hade eleverna som läser japanska ett besök av tre japanska utbytesstudenter som studerar på Göteborgs universitet.
Vi började först med att eleverna fick presentera sig på japanska inom gruppen till dessa tre utbytesstudenter. Efter detta så spelade vi flertalet olika sällskapsspel tillsammans. Sedan gick vi till Varberg centrum och tog vi en välförtjänt fika.
Eleverna tyckte att det var jättekul, spännande och mycket givande både språkligt och personligt  att umgås tillsammans med dem.
Några till och med utbytte kontaktuppgifter med dem och de har stor förhoppning att kunna träffas igen någonstans i Japan!

 

]]>
Hur funkar jobbskuggning? Mon, 06 Feb 2017 10:32:23 +0200 Jobbskuggning är en av metoderna som Peder Skrivares Skola (PS) använder för att förbereda eleverna för ett framtida arbetsliv. Jobbskuggning genomförs på samtliga PS studieförberedande program. Syftet är att ta reda på mer om vad ett visst yrke innebär, hur det går till på en arbetsplats eller inom en viss bransch. Eleven får också fördjupade kunskaper inför sina kommande studier och yrkesval. Jobbskuggning innebär att eleverna följer med i det dagliga arbetet på en arbetsplats under en vecka. Eleverna ska under veckan arbeta med olika uppgifter som redovisas i skolan i slutet av veckan.

Detta är en möjlighet för det lokala arbetslivet att presentera sig som framtida arbetsgivare. Arbetsplatserna bjuds också in till redovisningen.

Vi har pratat med Martin El Raii som går sista året på Naturvetenskapsprogrammet. Martin jobbskuggade på dialysavdelningen på Varberg Sjukhus.

– Vår utbildning är väldigt teoretisk och det var jättenyttigt att komma från skolan under veckan och testa något nytt. Jag lärde mig många saker om arbetslivet, säger Martin.

– En av sakerna jag gjorde under veckan var att fråga runt hur personernas väg var till att bli anställd på dialysen. Det kunde se väldigt olika ut. En sköterska berättade att hon hade gått Vård- och omsorgsprogrammet och utbildat sig till undersköterska, vidareutbildat sig och hade nu planer på att bli läkare. Man kan komma hur långt som helst även efter ett yrkesprogram.

En av uppgifterna som eleverna skulle ta reda på under veckan var vilka yrken som fanns representerade och hur samarbetet fungerade.

– Alla yrkesroller var som en pyramid. Alla yrken var lika viktiga. T ex om inte lokalvårdaren fanns och fixade till lokalerna hade det inte gått att genomföra operationer där sköterskorna och läkarna arbetade. Alla visade stor respekt för varandras arbete och hade stor yrkesstolthet, säger Martin.

En annan uppgift var att eleverna skulle fundera vilka kompetenser som behövs inom området.

– Jag har alltid velat bli läkare. Nu har jag betydligt bättre koll på hur det funkar på riktigt. Jag har genom veckan fått en betydligt bättre bild av yrket och är nu väldigt sugen på att plugga vidare till läkare och säker på att mitt val är rätt. Hade vi inte haft jobbskuggningen hade jag varit mycket mer osäker på mitt val.

Jag inser nu att det finns väldigt många olika slags läkare. Det jag gillar med yrket är att det också är väldigt socialt och man får mycket kontakt med olika människor.

– Det kändes som avdelningen jag var på var som en stor familj. Arbetsdagen började med ett morgonmöte. Därefter hade personerna olika arbetsuppgifter men sedan träffades man för att fika och luncha. Det kändes som jag också blev en del av familjen, avslutar Martin.

Pär Wiik, skola-arbetslivsutvecklare, Varbergs Kommun

]]>
Nu borrar vi energibrunn Fri, 03 Feb 2017 09:06:04 +0200

Nu borrar vi energibrunn för bergvärme och frikyla på VVS- och fastighetsprogrammet. Energibrunnen blir 200 meter djup. Vi kommer att sänka ner en bergvärmekollektor och hämta upp värme till vår bergvärmepump.

Arbetet utförs av ett borrföretag som heter Jannes brunnsborrning från Burseryd i Småland. De gör jobbet åt VF-programmet.

VVS-elever kommer att göra installationerna när de är färdiga med jobbet.

]]>
Julavslutning i Varbergs kyrka Wed, 21 Dec 2016 11:43:38 +0200

Även i år fick vi ta del av en fin julavslutning i Varbergs kyrka. Elever från det estetiska och naturestetiska programmet bjöd på ett blandat program med både kör och teater. Ett stort tack till alla medverkande!

]]>
Ännu en lyckad Renässansdag! Thu, 15 Dec 2016 15:29:34 +0200


Balkongscenen ur Romeo och Julia.

Glad renässanskvartett.


Glada renässansmusikanter.

Klicka på bilderna för att se ett bildgalleri!

Elever från Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet och Estetprogrammet har återigen bjudit på en rolig och lyckad Renässansdag. Tack alla medverkande!

]]>
Årets Julgran 2016! Wed, 14 Dec 2016 09:57:16 +0200

Årets Julgran 2016

Ett samarbete - på temat kreativitet - mellan ettor på Byggprogrammet o VVS- och fastighetsprogrammet.

]]>
PS Vinner Utmärkelsen 2016!! Thu, 01 Dec 2016 19:01:26 +0200

Nu är det avgjort. PS är vinnare av Utmärkelsen 2016, i kategorin gymnasium och för bästa kvalitet och samverkan i skola-arbetslivskontakter.

Juryns motivering

”Gymnasiet arbetar regelbundet och systematiskt med entreprenöriellt lärande och värdeskapande projekt där nära samverkan med yrkeslivet sker. Skolan arbetar långsiktigt dels genom branschdagar för åk 1 med inbjudna representanter från arbetslivet i syfte att inspirera och ge kunskap, dels med yrkesdagar i åk 2 för att ge en inblick i arbetsmarknaden och yrken, samt med jobbskuggning i åk 2 och 3 där elever på studieförberedande program får följa yrkesföreträdare under en vecka.
Gymnasieskolan har ett nytänk där ett exempel är en kompetensbytardag där lärare och SYV på skolan utbyter kompetenser med det lokala näringslivet. Ett annat exempel är den mötesplats på skolan som är öppen i syfte att ge eleverna inblick i olika branscher och yrken.”

Stort Grattis!

]]>
Besök av Olivia Bergdahl Mon, 28 Nov 2016 12:36:21 +0200

Idag är estradpoeten och författaren Olivia Bergdahl på besök på PS. Eleverna ska delta i en skrivartävling som författarcentrum anordnar och nu är det dags för inspiration!

]]>
Besök på Falkenbergs designmuseum Wed, 16 Nov 2016 16:30:01 +0200

Denna onsdagseftermiddag tillbringade 14ES på Falkenbergs designmuseum som visar svenska möbelklassiker från efterkrigstiden. Klassen fick i uppgift att skapa en ny sittmöbel med smarta funktioner.

]]>
14NAA på Varbergs konsthall Wed, 16 Nov 2016 16:19:58 +0200

 

Fredagen den 10 november var 14naa på Varbergs konsthall för en lektion i bildanalys. Ett konstverk kan vid ett första intryck vara ganska svårt att ta till sig, men efter en stunds betraktande och bollande med idéer växer olika budskap fram. Dessa tankar sparar vi till roman- och lyrikanalysen på svensklektionerna när vi kommer tillbaka till skolan.
]]>
Varbergsgalan Wed, 26 Oct 2016 09:50:10 +0200

PS har för andra året delat ut priset "Årets samarbete för framtiden". 2016 års pris gick till Isabelle och Kjell Simonsson på kommunikationsbyrån Paraiba AB.

Företaget engagerar sig i värdeskapande projekt där elever på Samhällsprogrammets mediainriktning får arbeta med skarpa case i samarbete med Paraibas kunder. De tar också emot elever på jobbskuggning och är varje år rådgivare till flera UF-företag.

Grattis Paraiba!

]]>
Välkomstfest på japanska Fri, 14 Oct 2016 13:04:57 +0200

Den 30:e september åkte eleverna som läser japanska som modernt språk på PS till Göteborgs universitet för att delta i välkomstfesten till utbytesstudenterna från Japan.
I början var alla lite nervösa för att prata med japanerna på japanska, men till slut hade de så roligt! Vi hoppas nu att japanerna kan komma till vår skola för att ha mer tid med att prata med oss!

]]>
Mästarnas mästare - Västkustens mästare Mon, 05 Sep 2016 09:36:31 +0200

I torsdags tillbringade Samhällselever, inriktning beteendevetenskap en härlig eftermiddag på stranden tillsammans med bland annat Patrik Sjöberg och Kenneth Andersson. Det var dags för Västkustens Mästare.

Eleverna hjälpte det organiserade eventföretaget att hålla ordning och koll vid de olika tävlingsmomenten.

Elevernas arbete bedömdes av deras lärare i Kommunikation Kristina Lindahl Andrén.

]]>
PS förstklassig skola! Fri, 26 Aug 2016 11:51:09 +0200

Vi har blivit utsedda till Förstklassig skola för läsåret 16/17 för vårt arbete med VVS utbildningen av VVS-Branschens Yrkesnämnd.

Motiveringen är  att vi har nöjda elever vars resultat på skolmästerskapet ligger bra till i jämförelse med andra Förstklassiga skolor.

 

Grattis och heja oss!!!
 

]]>
Vinnare i fototävlingen 2016! Tue, 23 Aug 2016 14:35:00 +0200
Vinnarbilden

Grattis Mathilda Kondrup i 14ES till vinsten i årets fototävling! Priset är en Nikon F80 med Nikon AF Nikkor 28 -100 mm.

]]>