PS-bloggen Peder Skrivares skola, Varberg. Topprestationer av PS-elever på Vindsurfing SM! Tue, 02 Oct 2018 15:36:50 +0200


Marcus Walter och Matilda Ahlberg


Gustav Jansson, Anton Lindroth, Albin Olander och Markus Walter.

 Fler bilder

Marcus Walter på en 3:e plats och Matilda Ahlberg bäst på damsidan, dessutom ytterligare 3 st elever bland de 10 bästa herrarna. Fantastiskt bra av våra juniorer på ett senior SM. Marcus hamnade på samma poäng som segraren och silvermedaljören över de 7 genomförda seglingarna samma antal segrar som de båda, men poängsystemet skiljde deltagarna mha antal andraplatser!

Det var 12 elever från Vindsurfing-NIU som under helgen deltog i Vindsurfing SM. Tävlingen avgjordes i år i Lidköping under stundtals mycket tuffa förhållande. Alla 12 eleverna gjorde ett mycket bra SM även om de nya eleverna hamnade längre ner i resultatlistan. Pelle Huldén lyckades tillsammans med Jesse Sobovitch bäst av de nya Niu-eleverna med en 14 respektive 16:e plats! Angelina Flores hamnade på tredje plats bland damerna! Imponerande segling av nybörjarna i tuffa förhållande!

På lördagseftermiddagen blåste det stundtals runt 15m/s, då kunde endast 8 av de 30 deltagarna på SM klara av att tävla. Imponerande nog var fyra av dessa från PS! Förutom Marcus även Gustav Jansson, Anton Lindroth och Albin Olander! Mäktigt att se Marcus segla in som 1:a och Gustav som 2:a på SM!

 Coach Per

   

]]>
Nya böcker september 2018. Wed, 19 Sep 2018 15:22:38 +0200

Att dyka efter sjöhästar Hur vårt minne fungerar, hjälper och sviker oss

Hur blir ett minne till? Vad händer i hjärnan på en skådespelare som memorerar repliker, en stormästare i schack eller en överlevande från Utöya? Vad bestämmer vad vi minns och vad vi glömmer, och hur fel kan vi minnas?

Systrarna Hilde och Eva Östby fördjupar sig i ämnen som var i hjärnan minnen hamnar och hur falska minnen kan uppstå. Och hur bra kan ens minne bli, egentligen?

Att dyka efter sjöhästar är underhållande läsning för den som vill veta mer om hur våra minnen funkar. Det luriga blir väl att sen komma ihåg vad man läste...

Nya böcker september 2018.

]]>
Ringhals sponsrar Natur- och Teknikettor med miniräknare. Tue, 28 Aug 2018 13:00:51 +0200

I över 15 år har Ringhals valt att sponsra ettorna på Naturvetenskaps- och teknikprogrammen med avancerade kalkylatorer. För Ringhals är det viktigt att uppmuntra ungdomar till studier i teknik och naturvetenskap. Årets ettor var inget undantag, de fick strax efter skolstart ta emot sina nya avancerade räknare.

]]>
Skolavslutning 180615 i PS aula. Tue, 19 Jun 2018 09:38:06 +0200

Klara Bjervås, Gymnasiesärskolan, Estetiska- och Naturestetiska programmet framför "En värld full av liv" vid PS skolavslutning.

]]>
Avslutning noterad ensemble. Tue, 12 Jun 2018 09:38:41 +0200

En av låtarna vid avslutningen av momentet noterad ensemble i Ensemble 1-kursen på PS estet och naturestet. Årskurs ett har under året arbetat med musik fån olika tider och delar av världen.

]]>
16eka och 16ekb besökte kommunfullmäktige. Thu, 31 May 2018 21:00:32 +0200

Genom ett samarbete mellan Svenska och Samhällskunskap fick klasserna 16eka och 16ekb besöka kommunfullmäktiges sessionssal för politisk debatt. De fick en introduktion över hur det fungerar i kommun politisk debatt av Jana Nilsson och fick sedan prova att själva debattera från talarstolen.

]]>
Valdebatt på PS. Tue, 22 May 2018 10:01:09 +0200

Valet närmar sig och på skolan finns många förstagångsväljare. Samhällskunskapslärarna ordnade igår en valdebatt för skolans treor mellan ungdomsrepresentanter från riksdagspartierna där de bland annat diskuterade skola och klimat. Moderator var Martin Erlandsson, journalist på HN.

]]>
E-sport som företagsidé Tue, 22 May 2018 09:28:40 +0200 HugoVarbergs E-sport klubb UF drivs av Hugo och Lovisa som läser tredje året på Naturvetenskapsprogrammet. Deras affärsidé är att knyta spelare till sig som de representerar och ger förutsättningar att delta i olika turneringar och i utbyte tar företaget en procentuell summa av eventuella vinster. Dessutom säljer de reklamplatser till företag på till exempel sin lagtröja eller sina sociala medier. Ett sätt för företagen att nå ut till en målgrupp som inte finns i de traditionella kanalerna. De har i dagsläget 16 spelare kontrakterade, varav 7 är tjejer.

De vann Årets Tjänst på den regionala UF-galan och vilket tog dem till SM i Stockholm. Där lyckades de ta sig till final bland 200 UF-företag och slutade på en 2:a plats.

Stort grattis och lycka till i framtiden!

 
]]>
Nya böcker maj 2108. Mon, 21 May 2018 19:59:27 +0200 Manal Al-Sharif  - Modet att köra: En saudisk kvinnas protest
När Manal al-Sharif till slut bestämmer sig för att sätta sig bakom ratten är hon väl medveten om vilka risker hon tar. Kvinnor i Saudiarabien fängslas om de kör bil. Men tiden är kommen - snart följer en våg av kvinnor i hennes spår. Manal al-Sharif är numera en av världens främsta feministiska röster. Hennes bilkörningskampanj har satt ljuset på kvinnors situation i Saudiarabien - kvinnor är tvungna att ha en närstående mans godkännande för att bland annat studera, arbeta och resa.

Nya böcker maj 2108.

]]>
Ringhalspriset 2018! Tue, 15 May 2018 07:24:52 +0200

Från vänster Axel Selvén, Wilma Söderbaum, Ruba Kal-Omar, William Lejon, Gustav Strandlycke och Lars-Anders Callenberg. Alessandro Amidani saknas på bilden.

Priset för skolans bästa elever i de nationella matematik och fysiktävlingarna har delats ut och som vanligt var det Ringhals som delade ut priserna genom Ringhals HR-avdelning Karin Kalldert.

De elever som kom bland de tre bästa på skolan i de nationella matematik- fysik- och kemitävlingarna var:

Matematik:

Ruba Kal Omar, 15NAA
Gustav Strandlycke, 15NAC
Axel Selvén, 15NAC

Fysik:

Gustav Strandlycke, 15NAC
William Lejon, 15TEA
Ruba Kal Omar, 15NAA

Kemi:

Ruba Kal-Omar, 15NAA
Alessandro Amidani, 16NAB
Wilma Söderbaum, 16NAA

Förutom ett pris på 1000 kr får förstapristagaren ett erbjudande om sommarjobb på Ringhals. Ruba Kal-Omar, 15NAA tog pris i alla kategorierna och vann två.

I samband med prisutdelningen hölls också en uppskattad föreläsning av Dr Rikard Jonsson (bild 2). Han berättade och förklarade på ett enkelt och intressant sätt delar av den svårare portionen av Einsteins relativitetsteori, den allmänna. Han visade med sina modeller att gravitation inte är en kraft utan bara en följd av rumtidens geometri.

 

 

]]>
Vernissage ES bild & form. Wed, 02 May 2018 12:17:25 +0200

]]>
Lukas Cullhed och Olof Leander tog SM-guld! Mon, 30 Apr 2018 10:50:33 +0200

Stort grattis till Lukas Cullhed och Olof Leander som i fredags tog SM-guld på Yrkes-SM i Uppsala. Killarna tävlade i grenen för eleverna som läser på Hotell, Restaurang och Bageri.

Stort grattis även till lärarna på HRB för fantastiskt arbete kring eleverna!

]]>
Läs samhäll medias nya webbtidningar! Wed, 25 Apr 2018 15:05:20 +0200

Eller läs den här

Eller läs den här

Eller läs den här

]]>
UF-företag i Lissabon. Wed, 25 Apr 2018 14:13:39 +0200

Under hösten anordnades en tävling bland skolans UF-företag (Ung Företagsamhet). De företag som hade bäst cirkulär affärsidé och gjorde den bästa presentationen i en reklamfilm på engelska vann en resa till Lissabon, Portugal.

Företagen Ge och köp Uf & Matsmarta UF åkte förra veckan iväg för att göra skolbesök, samt delat på en JA-mässa (Junior Achievment). Där fick de göra en företagspitch på engelska och dela ut the Swedish Prize till JA-företag som stack ut i sin presentation och hade en cirkulär affärsidé.

Nästa år hoppas vi att JA Portugal deltar på vår UF-mässa i Halland.

Vi tackar Sparbanksstiftelsen som gillar arbetet med cirkulär ekonomi och som gjort resan möjlig! 

]]>
Restaurang- och livsmedelsprogrammet på besök i Österrike. Tue, 17 Apr 2018 08:46:29 +0200

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är 13-28 april på besök i Österrike. Elever och lärare besöker restaurangskolan i Altmünster som restaurang- och livsmedelsprogrammet haft ett utbyte med i 18 år!

Gruppbilden är tagen vid Schönnbrun i Wien där vi har spenderat 2 dagar. Vi är nu i Altmünster och skall idag besöka skolan Berufsschuler. 

]]>
Nya böcker april 2018. Wed, 11 Apr 2018 17:47:33 +0200 Per Grankvist - Den stora bubblan: Hur tekniken formar vår världsbild

Vem - eller vad - formar din världsbild? Kan fakta vara »alternativa«? Visar Google verkligen olika resultat beroende på vem som söker? Vad vet du egentligen om algoritmerna som omger oss i en tid när så många delar av vardagen blivit digital? I Den stora bubblan undersöker journalisten Per Grankvist hur algoritmer, medielandskapets förändring och nya sätt att kommunicera filtrerar vår bild av världen. 

Nya böcker april 2018

]]>
PS-elever nominerade i reportagetävling Mon, 09 Apr 2018 16:28:46 +0200

Unga Reportrar är Håll Sverige Rents reportagetävling som ger elever i åk 6–9 och gymnasiet möjlighet att undersöka hållbarhetsfrågor och producera egna reportage. Flera av reportagen som skickas in publiceras i Unga Reportrars nättidning ”The Magazine” och sprids i Håll Sverige Rents många nätverk. Tävlingen består av tre kategorier och sex bidrag har nominerats i varje kategori. Kategorierna är Artiklar/Reportage, Foto och Film.

Ett av bidragen kommer från PS. Det är eleverna Melanie Johannesson, Edvin Melander, Emma Totefski och Emmy Ivarsson som ligger bakom det nominerade bidraget ”Vi är lösningen!” i film-kategorin.

]]>
Guldkantad torsdagskväll för PS! Wed, 28 Mar 2018 16:09:04 +0200

Vinnare av Årets tjänst, Årets Nätverkare och Årets UF-skola!

Det var de utmärkelser vi fick ta emot på Ung Företagsamhets EPR-gala (Entreprenörskap på riktigt). Varbergs E-sport klubb UF fick ta emot priset Årets Tjänst och kommer att representera Halland på SM i Stockholm i maj. Årets överraskning blev att Erik Nilsson i LunchVarberg vann som Årets nätverkare, ett helt nytt pris som delades ut av UF Alumni. Sista men inte minst är vi alla vinnare, då vi för 2:a årets i rad blev Årets UF-skola i Halland.

 Bildgalleri    

]]>
Nya böcker mars 2018. Wed, 07 Mar 2018 11:00:47 +0200 Ta det som en man - Hampus Nessvold

21-årige Hampus funderar kring förväntningarna på män och hur det är att inte leva upp till machoidealet. Om en mer tillåtande mansroll där man faktiskt får lov att hata fotboll, vara livrädd för våld, kan prata om känslor med sina vänner, erkänner att man inte vet allt om sex och till slut inser att alla har sina egna komplex att lära sig hantera.

Nya böcker mars 2018

]]>
Nya böcker februari 2018. Thu, 08 Feb 2018 15:41:49 +0200 Peter May "Coffin Road"

En man spolas upp, halvt ihjälfrusen, på en ödslig strand på ön Harris i Yttre Hebriderna. Han har ingen aning om vem han är eller hur han kom dit. Hans enda ledtråd är en karta över en rutt vid namn Coffin Road. Han vet inte vart den kommer att leda honom, bara att han måste följa den.

Kriminalinspektör George Cann korsar Atlanten till en avlägsen klippö utanför Yttre Hebriderna. Fylld av onda aningar kliver han i land på den plats där tre fyrvaktare mystiskt försvann ett sekel tidigare. Men nu finns det en ny gåta: en man hittad ihjälslagen på samma klippa.

Nya böcker februari 2018

]]>
Nya böcker januari 2018. Wed, 10 Jan 2018 15:32:09 +0200 Emma Frans - Larmrapporten: Att skilja vetenskap från trams

Aldrig tidigare har det varit så lätt att hitta information som bekräftar det vi redan tror även när det vi tror är helt fel.

Emma Frans är forskare och har vunnit Stora journalistpriset, kategorin Årets röst. I Larmrapporten skriver hon lättillgängligt om vetenskap, faktaresistens och om hur vi människor gärna klamrar oss fast vid våra övertygelser till och med när bevisen talar mot dem.

Nya böcker januari 2018

]]>
Duktiga UF-företag på PS! Wed, 10 Jan 2018 15:13:15 +0200

Ge och köp

Recycle

Bland alla våra duktiga UF-företag har några valts ut särskilt med fokus på deras cirkulära tänk i affärsidén.

Vi har två företag som kommer att få åka på JA- mässa i Lissabon i vår och ställa ut där. (JA- Junior Achievment).

Med motiveringar.

Matsmarta UF – minskat matsvinn på recept

Med en unik idé runt en frågeställning som alla känner igen skapar Matsmarta UF ett företag med digitala och skalbara möjligheter. Grundarna har positionerat sig som influencers för ett tankesätt som i grunden är cirkulärt.

Ge och Köp UF – ger dina sportprylar ett nytt liv

Med en tydligt nisch är Ge och Köp UF på väg att skapa en skalbar, digital plattform som både tillfredsställer nöjet att ge och nöjet att äga. Genom att samarbeta med partners höjer man värdet på produkterna och greppar över ett större spann av den cirkulära bågen

Vinnare av POTENTIAL VBG - PRISET

Professionell coachning från inkubatorn Potential VGB 

Recycle UF – gör det lätt att återbruka
Med en idé att göra det lätt att återbruka tar Recycle ett tydligt cirkulärt grepp. Affärsplanen beskriver ett antal möjligheter, både till värdehöjning och systemdeltagande som bedöms ha verklig potential.

Hedersomnämnande

Under urvalsprocessen har de deltagande UF-företagen utmanats att beskriva sin affärsplan och dess samhällsnytta med en 2-minuters video på engelska.
Gramnac presentbox UF – rektangulär men cirkulär förvaring
Med en video som på ett intuitivt sätt beskriver affärsidén har Gramnac UF fångat den cirkulära känslan på ett intagande sätt.
Bra jobbat!

(Ej på bild)

 Bildgalleri

 

]]>
Nya böcker i december. Tue, 12 Dec 2017 12:32:58 +0200 Kristin Hannah - Näktergalen

I kärlek upptäcker vi vilka vi vill vara. I krig förstår vi vilka vi är.

När Vianne Mauriacs man ger sig av till fronten 1939 tror hon att hon är trygg för egen del. Det är otänkbart att nazisterna ska kunna invadera Frankrike.

Men invasionen kommer, och i hennes hus flyttar det in en tysk kapten. Vianne har inget val - om hon vill behålla sitt hem måste hon och dottern dela det med fienden.

Nya böcker i december

.

]]>
Recycle UF stod på Strömma julmarknad. Tue, 05 Dec 2017 13:25:12 +0200

Recycle UF stod på Strömma julmarknad i helgen och sålde julklappar. Företaget består av 5 tjejer från Ekonomiprogrammet.

Deras affärsidé är att satsa på cirkulärekonomi och en mer hållbar handel genom att anordna loppis. Istället för att slänga saker vill de att varorna ska återanvändas.

]]>
Japaner på besök! Mon, 27 Nov 2017 15:13:30 +0200

Den 29:e september 2017 åkte eleverna som läser japanska till Göteborgs universitet för att träffa utbytesstudenter från Japan.

Den 24:e november hade vi besök av de fyra japanska utbytesstudenterna. Vi började först med att eleverna fick presentera sig på japanska inom gruppen. Efter detta så spelade vi flertalet olika sällskapsspel tillsammans. Sedan gick vi till Varberg centrum och tog vi en välförtjänt fika. Eleverna tyckte att det var jättekul, spännande och mycket givande både språkligt och personligt att umgås tillsammans med dem. Några till och med utbytte kontaktuppgifter med dem och de har stor förhoppning att kunna träffas igen någonstans i Japan! 

 Bildgalleri

 

]]>
Skol-SM i innebandy arrangeras av PS! Mon, 27 Nov 2017 12:41:36 +0200

Onsdagen 29/11 går Skol-SM i innebandy av stapeln i Sparbanken Wictory Center i Varberg, där Peder Skrivares skola står som arrangör för gruppspelet för gruppen Pojkar Elit. Följande matcher kommer spelas:

  • 10.00 Peder Skrivares skola-Kungsmadsskolan Växjö
  • 12.00 Sanda Skol IF Jönköping – förlorare match 1
  • 14.00 Vinnare match 1 – Sanda Skol IF Jönköping

Kom gärna och heja på oss om ni är "lektionsfria".

]]>
Erasmusutbyte med en gymnasieskola i Montpellier i sydfrankrike. Wed, 22 Nov 2017 10:20:58 +0200

Handelsprogrammet och Fordonsprogrammet på PS har ett Erasmusutbyte med en gymnasieskola i Montpellier i sydfrankrike. Det går ut på att praktisera tre veckor i ett annat EU-land och utbytesspråket är engelska. I år är de franska eleverna på Rydholms, Anderbergs skor, Ö&B, Rusta och Mercedes.

I våras var ett gäng av våra handelselever i Montpellier och praktiserade i butiker där.

De franska eleverna fick självklart besöka de elever på PS som läser franska fteg 4 som då fick tillfälle att prata franska med jämnåriga.

 Bildgalleri

]]>
Branschmöte med bygg och anläggning samt deras branschråd. Wed, 22 Nov 2017 10:07:06 +0200

Igår var det branschmöte med bygg och anläggning samt deras branschråd. Skolan har en BYN certifiering vilket innebär att vi upprätthåller en viss kvalitet på vår utbildning. Denna certifiering är giltig i två år sedan prövas utbildningen på nytt.

Gårdagens möte var ett steg mot att få förnyad certifiering. Branschrepresentanterna var positiva och kommer att rekommendera oss för att även de kommande två åren vara Byn-certifierade.

”Peder Skrivares Bygg- och anläggningsprogram är branschrekommenderat av Bygg­industrins yrkesnämnd BYN. Syftet med rekommendationen är att tydliggöra branschens prioriterade förväntningar på utbildningsanordnarna och bidra till en utveckling där du garanteras en utbildning med hög kvalitet.”

]]>
Elever från PS i EU-parlamentet! Mon, 20 Nov 2017 11:03:40 +0200

Samtidigt som EU-toppmötet pågår i Göteborg fick samhällselever på Peder Skrivares skola i Varberg chansen att resa till Strasbourg och inta parlamentet medan politikerna är borta.

Läs mer på P4 Halland   

]]>
Branschdag på Handelsprogrammet. Wed, 08 Nov 2017 17:56:45 +0200

Under Handelsprogrammets Branschdag fick eleverna i år 1,2 och 3 möta tre representanter från näringslivet i Varberg. Patrik Stenefjäll från reklambyrån Stoner Hill pratade om medie-och reklambranschen och om säljtänk. Simon Frankfeldt från Intersport om hur det är att jobba i och driva en butik. Albin Norrman från Coop berättade om livsmedelsbranschen. En spännande och givande förmiddag.

 

]]>
Nya böcker i november. Tue, 07 Nov 2017 12:57:34 +0200 Höstväsen - Skräckberättelser

Skräck- och kuslighetsmästarna Anders Fager, Alex Haridi, Kerstin Lundberg Hahn, Madeleine Bäck , Magnus Nordin, Niklas Krog och Lena Ollmark har tillsammans skapat en samling mörka berättelser om kärlek, sorg, hat, förbjudna tankar och fruktansvärda monster.

Nya böcker november 2107

.

]]>
Självporträtt, ett annat jag. Tue, 24 Oct 2017 13:15:23 +0200

Elever i Bild- och formtrean på estetiska programmet ställer ut på Komediantens evenemangsplats. Projektet som presenteras ingår i kursen ”Bild och form, specialisering”. Medverkande: Su Deniz Chakar, Sidney Holcomb, Liz Källstedt, Tilia Larsson, Johanna Törnqvist och Sedef Zabit.

Uppgiften var självporträtt.  Gör ett självporträtt där du hittar ett annat uttryck som skiljer sig från en passbild eller selfie.  Gör ett porträtt som visar upp något annat, en annan sida av dig själv. Tekniken var högtrycksgrafik. Alla jobbade i linoleum utom i ett fall, istället i en mdf-skiva.

]]>